Met lede ogen zien bewoners van de Bramtimakaweg, te Weg naar Zee, hoe het zeewater hun terreinen en huizen binnendringt. “Dit gebeurt elke maand weer wanneer het volle maan is. Delen van de dam zijn inmiddels weggeslagen, waardoor het water nog verder komt,” zegt een bewoner die zijn hele leven in het gebied woont.
Erosie en overstromingen verergeren
De problemen begonnen vrijdagmiddag, toen bewoners al aan de media aangaven dat ze zich ernstig zorgen maken. Eerder die dag was een deel van de zandweg onbegaanbaar geworden, en delen van het terrein van dhr. Ganpat, waar het mangroveproject van professor Idris Naipal wordt uitgevoerd, waren niet meer zichtbaar omdat het water al het zand had weggespoeld.
Het ministerie van Openbare Werken (OW) was bezig met het plaatsen van buizen en het dichten van gaten met zand. Daarnaast werden enkele kleidammen opgeworpen, maar deze boden onvoldoende bescherming.
Vrijdagavond, bij kentering van het getij naar vloed, overspoelde het zeewater alsnog het gebied. De door OW geplaatste buizen werden weggeslagen en delen van de kleidammen brokkelden af. Het water sijpelde door naar woningen en landbouwgronden aan de andere kant van de weg, waardoor bewoners aanzienlijke schade opliepen. Enkele bewoners weigerden medewerking te verlenen aan OW om via hun terrein de kleidammen verder op te hogen, juist op de plekken waar het water het sterkst binnenkwam.
“Mijn kostgrond is verloren”
Ook op zaterdag hield de situatie aan. Volgens de getijtafels zou het waterpeil rond 18:00 uur een hoogte van 2,98 meter bereiken. “Mijn kostgrond is verloren. Ik kan niet meer oogsten en mijn leveringen niet nakomen,” zegt een bewoonster wier landbouwgebied onder water is gelopen. Uit voorzorg heeft ze een barricade van steen en cement voor haar balkon geplaatst om te voorkomen dat het water haar huis binnenstroomt. “Want wie gaat me anders vergoeden voor de schade?”
Veel bewoners konden niet meer met hun auto’s naar hun woningen rijden. Voertuigen werden aan de kant gezet, terwijl mensen lopend met hun bezittingen naar huis gingen. “We hebben geen keuze, ik moet naar mijn huis.”
Aan het einde van de weg bevindt zich een sluis die vorig jaar door de zee werd beschadigd. Deze sluis was destijds door OW aangelegd, maar het is onduidelijk of deze nog functioneert of door de waterdruk opnieuw is beschadigd. “We kunnen niet naar achteren rijden om te controleren wat er aan de hand is, omdat delen van de weg ook zijn weggespoeld,” aldus een OW-medewerker die zaterdag aanwezig was.
Regering belooft structurele oplossing
De regering liet in een verklaring weten dat ze sinds donderdag op de hoogte is van de situatie aan de Bramtimakaweg. Er werd een graafmachine ter beschikking gesteld om de nodige werkzaamheden uit te voeren, maar bewoners betwijfelen of dit voldoende is. “Wat moeten we met een graafmachine terwijl onze huizen en terreinen onder water staan?” vraagt een verontwaardigde bewoner zich af.
Minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken verzekert dat er snel een structurele oplossing komt. “We hebben al plannen klaarliggen voor de bouw van een nieuwe dijk. Na vandaag starten we met de aanleg van een sterke dijk die de omgeving zal beschermen tegen toekomstige schade. De werkzaamheden worden in een kort tijdsbestek afgerond,” aldus de minister.
Hij benadrukte dat de situatie nauwlettend wordt gevolgd en dat alles in het werk wordt gesteld om de overlast voor bewoners zoveel mogelijk te beperken. OW werkt samen met lokale autoriteiten om het herstelproces te versnellen.