“We willen niet meer wachten en leugens horen, de Gangaram Pandayweg moet aangepakt worden. We zijn het wachten al zat.” Dat zegt Anielpersad Lachman, een van de bewoners in de Gangaram Pandayweg.
Lachman is een van de trekkers van de groep buurtbewoners die op 10 augustus een petitie hebben ingediend bij de DC van Saramacca. Het plan was eerst om de weg te barricaderen, echter is daarvan afgezien. “De politie heeft ons gevraagd om opnieuw een ander pad te kiezen. We hebben ons daarover gebogen en dienen voor de allerlaatste keer een petitie in bij de regering om de weg nou eindelijk aan te pakken”, zegt Lachman.
De Gangaram Pandayweg is een zandweg, waar de raffinaderij van Staatsolie gehuisvest is. Door de droogte nu is de weg begaanbaar. Maar wanneer de grote regens starten is het een ellende. “Eigenlijk is de weg nu ook niet goed voor onze wagens. De weg heeft ribbels op de weg en het laat je auto trillen. Als je te langzaam rijdt, schudt alles. Als je hard rijdt, voel je die ribbels niet, maar is ook gevaarlijk want je kan controle verliezen zo”, zegt Jairam. De weg is ongeveer 30 km lang. Jairam woont bijna helemaal aan het eind van de weg. Bij het laatste gedeelte is het meer een zandweg in vergelijking met het voorste gedeelte dat een laag grind heeft.
In 2021 zou het ministerie van Openbare Werken ongeveer 3000 kuub aan waste hebben gebruikt om de weg te verstevigen. Ook wordt de weg geregeld glad gemaakt door Staatsolie. “Maar dat gaat tot een bepaald punt. Het glad maken van de weg is niet de oplossing, want je krabt elke keer een laag weg van de weg, maar je zet het niet terug, het wordt dus alleen maar dieper. We vrezen dat het straks nog erger gaat worden”, merkt Lachman op.
Meer verantwoordelijkheid
De buurtbewoners van de Gangaram Pandayweg eisen dat de weg goed wordt aangepakt en het liefst zien zij dat het geasfalteerd wordt. Lachman is van mening dat de regering elke keer geld moet uitgeven om de weg aan te pakken, vooral wanneer het regentijd is. Met asfalteren van de weg zou dat niet nodig zijn.
“Het is niet meer te doen om de kosten te dragen die erbij komen kijken. De reparaties aan de auto’s kunnen we niet meer dragen. Gezien het feit dat een van de grootste staatsbedrijven daar gevestigd is, zou men toch wat meer verantwoordelijkheid moeten hebben om de weg minimaal aan te pakken.”
3000 kuub aan waste
De bewoners van de Gangaram Pandayweg zijn al enige tijd bezig om aandacht te vragen van de regering om de weg nou eindelijk aan te pakken. Twee jaar geleden was de weg al gebarricadeerd, de gemoederen zijn tot rust gebracht met de 3000 kuub aan waste die is gebruikt voor de weg. “In 2020 zijn er tijdens de verkiezingen beloften gedaan dat de weg geasfalteerd zal worden. De gemeenschap is het zat. De beloften die zijn gemaakt zijn niet nagekomen”, zegt Lachman. De bewoners hebben sinds 26 juni 2023 brieven gericht naar de regering en de DC dat ze het wachten zat zijn.
Er is geen reactie gegeven toen op de brief. Op 19 juli is er weer een brief gestuurd met wat harde woorden. “Dan nog heeft men niet gereageerd. We hebben de brief op 27 juli op Facebook geplaatst met de dreiging dat wij tot actie komen. Daarna zijn wij gebeld door het commissariaat, dan pas is het gaan lopen.”
USD 15 miljoen aan buitenlandse middelen
Op 8 augustus is er een onderhoud geweest met Staatsolie en Openbare Werken. Daar zou volgens Lachman zijn aangegeven dat er geen middelen zijn om de weg aan te pakken. Maar volgens Lachman moeten de middelen wel aanwezig zijn. Hij verwijst naar de beloften die tijdens de verkiezingen zijn gedaan dat Sutriname USD 15 miljoen aan buitenlandse middelen kan aanspreken bij internationale investeerders. “Waar zijn dan deze middelen? Als je deze middelen dan niet binnengehaald hebt, wil dat zeggen dat je dan geen geld hebt. Je kan dan niet nu zeggen dat je geen geld hebt om een straat van 30 km aan te pakken. We zijn het al helemaal zat”, benadrukt Lachman.
De slechte staat van de weg is te wijten aan trucks die rijden met zwaar materiaal, behalve privétrucks, zijn er ook zwaar materieel trucks van Staatsolie die over de weg gaan. Voor Amresh Ramlal, die daar geboren en getogen is, is het triest dat zo lang niks is gedaan aan de weg.
Zelf is hij landbouwer, hij moet van de weg gebruikmaken als hij zijn goederen moet leveren. De slechte infrastructuur heeft volgens hem een impact op de economische ontwikkeling van de mensen die wonen aan de Gangaram Pandayweg. “Niemand kan of wil investeren, ze trekken allemaal weg want wie wil geld gaan stoppen in een bedrijf als de weg zo slecht is”, merkt Ramlal op.
Volgens Lachman hebben de bewoners van de Gangaram Pandayweg recht op een goed geasfalteerde weg. vindt hij. “De bewoners hebben vrijwillig een stuk grond afgestaan aan de overheid om de weg aan te leggen. Deze weg wordt tot nu toe gebruikt door Staatsolie om te kunnen verdienen. Het kan niet dat zij niet eens een geasfalteerde weg kunnen maken voor de mensen die een stuk grond hebben opgegeven.”