De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Marco Rubio, brengt later op de dag een officieel bezoek aan Suriname. Zijn bezoek maakt deel uit van een bredere diplomatieke reis naar Jamaica, Guyana en Suriname, met als doel de samenwerking in de regio te versterken.
De Amerikaanse regering benadrukt het belang van persoonlijke diplomatie en directe contacten met regionale partners. Volgens woordvoerder Tammy Bruce van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken onderstreept deze reis Rubio’s toewijding aan de regio. “Voor Rubio, die afkomstig is uit Florida en sterke banden heeft met de Caribische gemeenschap, is dit meer dan symbolisch. Het is een duidelijke bevestiging dat de VS haar buren in de regio als strategische partners beschouwt”.
De minister van Buitenlandse Zaken, Internationale Samenwerkingen en International Business, Albert Ramdin zegt in gesprek met ABC Suriname dat er belangrijke zaken zijn op agenda die Suriname met de Secretary of State van de Verenigde Staten wil bespreken. “Het is de bedoeling dat wij praten over de bilaterale samenwerking, regionale zaken en ook de recente maatregelen die zij hebben getroffen die zonder meer impact hebben op Suriname”, zegt Ramdin die ervan uit gaat dat het een constructieve eerste gesprek zal zijn tussen de twee landen.
Energiezekerheid centraal in Suriname
De stop in Suriname is van bijzonder belang vanwege de snelgroeiende energie-industrie van het land. Volgens de Amerikaanse speciale gezant voor Latijns-Amerika, Mauricio Claver-Carone, biedt Suriname samen met buurland Guyana unieke kansen voor regionale energiezekerheid. “Deze landen staan op het punt om olieproducerende machten te worden die zelfs Venezuela kunnen overtreffen”, aldus Claver-Carone.
De VS wil nauw samenwerken met Suriname om de energie-infrastructuur te versterken, waarbij ook gekeken wordt naar mogelijkheden voor samenwerking binnen CARICOM. Daarbij is het doel om de afhankelijkheid van energie-import te verkleinen, de elektriciteitskosten te verlagen en economische groei te stimuleren.
Regionale samenwerking en veiligheid
Naast energie staat ook veiligheid op de agenda. De VS werkt in de regio onder meer via het Caribbean Basin Security Initiative aan het tegengaan van drugshandel, wapensmokkel en georganiseerde misdaad. Rubio’s bezoek biedt ruimte om deze samenwerking te verdiepen.
De spanningen in buurland Haïti, waar de situatie in Port-au-Prince snel verslechtert, worden eveneens besproken. De VS benadrukt het belang van een gezamenlijke regionale aanpak om de instabiliteit in Haïti tegen te gaan, met steun voor de Haïtiaanse Nationale Politie en samenwerking met Caribische partners.
Cuba, mensenhandel en arbeidsrechten
Tijdens de reis zal ook het vraagstuk rond Cubaanse artsen die in de regio werken worden besproken. De VS beschouwt deze uitzendingen als een vorm van mensenhandel vanwege de controle die de Cubaanse overheid uitoefent op deze professionals. De Amerikaanse regering roept Caribische landen op om arbeidsstandaarden en mensenrechten te respecteren, zonder de inzet van Cubaanse artsen te ondermijnen.
Caribisch-Amerikaanse samenwerking versterken
De reis van Rubio markeert de tweede buitenlandse missie sinds hij in functie is. Eerder bezocht hij Centraal-Amerika en de Dominicaanse Republiek. De VS ziet het Caribisch gebied als haar “derde grens” – een strategisch belangrijk gebied op het gebied van handel, veiligheid en energie.
Met deze reis wil de Amerikaanse regering duidelijk maken dat het partnerschap met Suriname en de rest van het Caribisch gebied prioriteit heeft. In een tijd van geopolitieke verschuivingen biedt samenwerking volgens de VS-kansen voor gedeelde welvaart, stabiliteit en veiligheid.