De minister van Buitenlandse Zaken, Internationale Samenwerkingen en Internationale Business, Albert Ramdin, is niet te spreken over het ingezonden stuk van de PALU over hem. In het stuk is de PALU kritisch over het versturen van veiligheidsmensen van Suriname naar Haïti om de veiligheid te helpen waarborgen, omdat het om persoonlijke belangen van de BIBIS-minister gaat.
De PALU vindt dat de BIBIS-minister witte voetjes probeert te halen op internationale podia, omdat hij de functie van Secretary General bij de OAS ambieert. “Het moet intussen duidelijk zijn dat onze president en minister BIBIS bereid zijn alles en iedereen te offeren, als BIBIS eind 2025 maar voorzitter wordt van de OAS. Achteraf gezien is het belang van ons land vanaf het begin ondergeschikt gemaakt aan dat doel”, aldus een een passage uit het ingezonden stuk. “Het buitenlands beleid is niet voor het regelen van buitenlandse belangen”, stelt Ramdin duidelijk.
De BIBIS-minister zegt dat hij is voorgedragen als kandidaat als secretary general voor de OAS door de president en dat de steun aan Haïti als onderdeel van de regio in teken staat van solidariteit. Het zou niks te maken hebben met persoonlijke belangen benadrukt hij nog een keer. Hij voert verder aan dat zijn functie als BIBIS-minister een bewuste keus was geweest omdat hij een bijdrage wil leveren aan de opbouw van Suriname. ‘Ik had andere opties en hoefde niet hier te zijn.”
Hij onderkent dat er altijd risico’s zijn in zulke situaties. “Maar we sturen geen mensen om dood te gaan. We sturen mensen naar Haïti om een bijdrage te leveren aan de veiligheid, vrede en een stukje stabiliteit. We hebben ook Haïtianen hier en erkennen onze verantwoordelijkheden als Caricom-land”, zegt Ramdin.
De redeneringen van PALU zijn volgens Ramdin zelfzuchtige uitspraken. Suriname, dat ook deel uitmaakt van een internationale community, verwacht hulp van andere landen als wij in nood zijn, maar het is onethisch als Suriname slechts aan de kantlijn staat terwijl anderen hulp nodig hebben, geeft Ramdin aan. “Dit is betreurenswaardig.”
Suriname heeft toegezegd dat het land 100 veiligheidsmannen bestaande uit politieagenten en militairen naar Haïti zal sturen. De veiligheid in Haïti is van dien aard dat er internationaal en regionaal hulp en humanitaire ondersteuning wordt geboden. “Er is al geruime tijd overleg gaande tussen het coördinatiepunt in Suriname met de autoriteiten in Jamaica over de trainingen en inzet van onze manschappen. Ik verwacht dat onze mensen eind van het jaar on-the-ground zullen zijn in Haïti.”