De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Anthony Blinken en zijn Britse collega David Lammy zijn in Kyiv om met Oekraïense leiders te overleggen over onder andere de inzet van langeafstandsraketten tegen Rusland.
De ministers reisden per trein naar de Oekraïense hoofdstad. Voorafgaand aan de trip uitten Blinken en Lammy hun zorgen over de Iraanse militaire steun aan Rusland. Blinken beschuldigde Iran ervan korteafstandsraketten te leveren aan Moskou, wat volgens hem “een bedreiging vormt voor zowel de Europese als wereldwijde veiligheid.”
Met de inzet van meer korteafstandsraketten kan Rusland Oekraïense steden in de nabijheid van het front of de grens bestoken, naast het gebruik van langeafstandswapens die dieper in Oekraïens grondgebied worden ingezet. Sinds enkele maanden hebben de Oekraïense troepen en burgers daarnaast te maken met verwoestende zweefbommen, die hele appartementencomplexen kunnen vernietigen.
President Volodymyr Zelensky dringt al maanden aan op toestemming om langeafstandswapens te gebruiken, zodat Kyiv beter kan terugslaan. Veel van de Russische zweefbommen worden gelanceerd vanaf luchtmachtbases ver van de grens, maar Oekraïne mag die momenteel niet aanvallen met de geleverde Amerikaanse raketten.
De Verenigde Staten zijn sinds het begin van de Russische invasie in februari 2022 voorzichtig geweest met het leveren van langeafstandswapens aan Kyiv, uit vrees dat het conflict verder zou escaleren.
Het Kremlin heeft meerdere keren gedreigd nucleaire wapens in te zetten als Rusland wordt aangevallen. Andere landen die wapens leveren, zoals het Verenigd Koninkrijk, zijn eveneens terughoudend. Hoewel het VK de Storm Shadow-langeafstandsraketten heeft geleverd, wacht het op goedkeuring van de VS voordat ze breder ingezet mogen worden.
President Biden liet gisteren doorschemeren dat deze terughoudende houding mogelijk wordt versoepeld. Op de vraag of de beperkingen op het gebruik van langeafstandswapens door Oekraïne zouden worden opgeheven, antwoordde hij dat zijn regering daarmee bezig is.
Blinken benadrukte voorafgaand aan zijn bezoek aan Kyiv dat de ministers rechtstreeks van de Oekraïense leiders willen horen wat hun doelstellingen zijn en hoe de internationale gemeenschap die kan ondersteunen.
Ondertussen heeft Rusland een tegenoffensief gestart in de regio Koersk om Oekraïense troepen terug te dringen, die begin augustus een gebied van ongeveer 1300 vierkante kilometer en honderd nederzettingen onder controle kregen. Russische troepen claimen inmiddels tien dorpen te hebben heroverd, maar deze berichten zijn nog niet onafhankelijk bevestigd.