Een boer staat terecht omdat hij ervan wordt beschuldigd drie waterbuffels, vaak ook aangeduid als karbouwen, te hebben gestolen van een andere boer uit de omgeving. S.S. houdt vol dat de runderen hem toebehoren.
Het Openbaar Ministerie (OM) nam het hem deze week, tijdens een zitting, kwalijk dat hij de waterbuffels van het weiland waar de zaak zich afspeelt, heeft verplaatst naar een ander district, terwijl de dieren op last van de vervolging in beslag waren genomen.
De boer vertelde in zijn verdediging dat hij de dieren al jaren houdt en dat ze zelfs namen hebben gekregen van zijn arbeiders. Bovendien zijn ze van andere karbouwen te onderscheiden door een unieke witte stip op de kop. Hij vertelde ook dat de dieren dagelijks via een aangrenzend kanaal op andere weilanden terechtkomen en kilometers afleggen.
De boer betreurde op de zitting dat de agenten die voor een plaatselijke oriëntatie op bezoek waren op zijn weiland, niet de moeite hebben genomen om het spoor van de dieren te volgen. Dat was volgens hem wel belangrijk omdat ze daarmee mogelijk overtuigd zouden zijn dat het om oude sporen gaat.
De andere boer die S.S. van diefstal heeft beschuldigd, denkt dat hij zijn runderen heeft gekaapt nadat ze op zijn land terecht waren gekomen. De beklaagde vindt het erg dat zijn ‘buurman’ hem verdenkt. “Die man denkt dat hij de enige is die karbouwen kweekt,” zei hij.
Een getuige heeft op een eerdere zitting verklaard dat S.S. zonder resultaat had geprobeerd twee karbouwen aan te bieden bij het slachthuis om te worden geslacht. Ondertussen heeft een van de runderen een kalf geworpen. Het is niet uitgesloten dat het OM ook daarop beslag zal leggen.
De behandeling van de zaak zal eind mei worden voortgezet.