De Bonaire Human Rights Organization (BHRO) diende een formele historische klacht in bij de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, waarin ze de voortdurende mensenrechtenschendingen door de Nederlandse regering op Bonaire aan de kaak stelde.
De klacht roept op tot rechtvaardigheid, verantwoording en respect voor de mensen- en zelfbeschikkingsrechten van het Bonairiaanse volk. Dit gebeurde tijdens een internationale conferentie op het VN-kantoor in Genève, georganiseerd door de Baku Initiative Group, op 22 oktober, in het kader van de 142e zitting van het Mensenrechten comité.
James Finies en Davika Bissessar van BHRO vertegenwoordigden het Nederlands eiland Bonaire bij deze bijeenkomst met de titel: “The International Covenant on Civil and Political Rights and the Consequences of French Colonialism” oftewel: het Internationaal Verdrag inzake burgerrechten en politieke rechten, en de gevolgen van het Franse kolonialisme. Het evenement bracht parlementariërs, experts en beleidsmakers bijeen om de blijvende impact van het Franse en Nederlandse kolonialisme te bespreken, met een focus op rechtvaardigheid, zelfbeschikking en mensenrechten, in overeenstemming met het Internationaal Verdrag inzake burgerrechten en politieke rechten (ICCPR).
Een belangrijk punt dat aan de orde kwam, was de schending door Nederland van het ICCPR, met name artikel 1 en 2. Artikel 1 bevestigt het recht van alle volkeren op zelfbeschikking, inclusief controle over hun hulpbronnen en politieke status. Artikel 2 schrijft voor dat iedereen wiens rechten worden geschonden toegang moet hebben tot een effectief rechtsmiddel, zelfs tegen eigen functionarissen.
Op 23 oktober nam de BHRO ook deel aan een hybride conferentie in Genève met de titel “Empowering Youth, Indigenous Peoples, and Small Island States in Promoting Environmental Rights and Climate Justice.” Het evenement, georganiseerd door het Geneva Centre for Human Rights Advancement and Global Dialogue, richtte zich op de milieurechten van kwetsbare gemeenschappen, met name inheemse volkeren en kleine eilandstaten die worden getroffen doorklimaatverandering.
De delegatie van Bonaire heeft benadrukt hoe klimaatverandering en rechtvaardigheid op het kruispunt liggen van kolonialisme. Ze hebben zorgen geuit over de slogan “Pact for the Future”, die als doel heeft om “niemand achter te laten.” Volgens de delegatie vormt kolonisatie door Nederlandse kolonisten namelijk een ernstige en urgente bedreiging voor de inheemse bevolking van Bonaire. Finies en Bissessar benadrukten dat Bonairianen het risico lopen op culturele en fysieke verdwijning lang voordat klimaatverandering andere wereldwijde crises verergert.
Vertegenwoordigers van gebieden zoals Guadeloupe, Martinique, Frans-Guyana, Nieuw-Caledonië, Frans-Polynesië, Sint-Maarten en Bonaire namen deel, samen met diplomaten uit Rusland, Zwitserland, Kazachstan en anderen. Beide conferenties onderstreepten het verband tussen historisch koloniaal onrecht, mensenrechten en de behoefte aan rechtvaardigheid in deze resterende gekoloniseerde regio’s. De Bonaire Human Rights Organization beschouwt dit evenement als een belangrijke stap in haar voortdurende pleidooi voor de rechten van de bevolking van Bonaire op hetwereldtoneel.