Er woedt een heftige brand in Nickerie. Dat bevestigt de woordvoerder van de brandweer, Olten Pinas, aan Key News.
Beelden op social media geven duidelijk aan dat de weg naar Nickerie bijna onbegaanbaar is. Ook bewoners van Nickerie klagen van rookoverlast. Pinas geeft aan dat de brand aan de overkant van de markt ligt. “Bij het achterste gedeelte van de markt in Nickerie is er een rivier, aan de overkant, daar staat in brand”, zegt Pinas.
Hij geeft aan dat de brandweer moeilijk daar kan komen en ook niet het juiste equipment heeft om de brand aan de overkant van de markt aan te pakken. “Helaas kunnen we de brand dan niet blussen.” Enkele bewoners van Nickerie zeggen dat rijstboeren ook rijstvelden in brand steken nadat ze hebben geoogst en hebben de bewoners het van alle kanten.
Pinas zegt dat het bij de brandweer bekend is dat rijstboeren de velden in brand steken. Vanuit de brandweer zijn de boeren meerdere keren aangesproken. “Maar sommigen geven geen gehoor”, merkt de woordvoerder van de brandweer op. Behalve Nickerie is de brandweer ook Wageningen aan het monitoren. Weggebruikers die richting het Westen gaan zeggen ook rookontwikkeling langs de straat te hebben opgemerkt.
Een leerkracht uit Wageningen zegt aan de redactie van Key News dat Wageningen zelf in mindere mate last ondervindt van de rook. “Deze hangen echt net buiten de kom van het dorp”, merkt de leerkracht op. De brandweerwoordvoerder zegt dat de situatie in Wageningen inderdaad minder is dan de laatste keer en dat zaken onder controle zijn.
De rooklaag die boven Suriname hangt, is de brandweer ook opgevallen. Het is voor de brandweer ook onduidelijk wat de oorzaak hiervan is. Op satellietbeelden heeft de redactie van Key News gezien dat er langs de kust verschillende branden zijn. Ook in Guyana lijken er verschillende bosbranden te woeden. Het is onduidelijk als de rookontwikkeling in Paramaribo door Guyana komt.
Behalve rookoverlast hebben we voor de paasdagen ook te kampen met Sahara zand in onze atmosfeer. “Er komen nog steeds zanddeeltjes vanuit Sahara in de lucht, maar in mindere mate.” “In het weekend kan dit toenemen”, zegt meteoroloog Dwight Samuel.
In januari had Suriname al last van de Sahara zand laag die afkomstig is uit de Sahara Air Layer. De Saharan Air Layer (SAL) is een warm, droge en met stof beladen luchtlaag die afkomstig is van de Sahara woestijn in Noord-Afrika. Deze luchtlaag strekt zich kilometers uit van het aardoppervlak naar boven. Sterke winden vanuit het oosten boven de woestijn, nemen het zand en stof mee en transporteren ze hoog in de atmosfeer. Het stof gaat verder mee met de Atlantische Oceaan en wordt afgezet rond Midden-Amerika en het Caraïbisch gebied. Hierdoor krijgen Suriname en andere delen van de regio ook te maken met deze zandlaag.
De meteoroloog zegt dat dit een paar dagen kan aanhouden. Hierbij moeten de burgers de maatregelen, die eerder door het Ministerie van Volksgezondheid werden bekendgemaakt, volgen. Het ministerie maakte eerder in het kader van de Saharan Air Layer bekend dat dit gevolgen kan hebben voor de gezondheid.