De karakteristieken van de olie in de Surinamerivier wijzen uit dat de olie niet afkomstig is van Staatsolie, dat zegt Nawien Debipersad, manager Health, Safety & Communication van Staatsolie in een reactie aan Key News.
Staatsolie heeft gisteren in een persbericht duidelijk gemaakt dat zij niet verantwoordelijk zijn voor de oliespil. Sinds begin oktober is er melding gedaan bij het NCCR en MAS van grote olievlekken op de Surinamerivier.
ProBios, een milieuorganisatie, heeft dinsdag tijdens een persconferentie aangegeven dat uit eigen onderzoek, de oliespil van Staatsolie zou komen. Debipersad maakt duidelijk dat uit het monster van NCCR genomen, het niet van Staatsolie is. “In tegenstelling tot wat ProBios beweert, wordt dit type olie ook als brandstof vervoerd in schepen.”
Debipersad benadrukt dat het bedrijf een transparant beleid volgt in de uitvoering van haar werkzaamheden. “Hiervoor worden richtlijnen voor industrie praktijken geraadpleegd om de procedures en werkpraktijken te blijven verbeteren.” Over de uitspraken van ProBios heeft Debipersad niet veel te zeggen.
“Staatsolie is niet verantwoordelijk voor de uitspraken van ProBios die gebaseerd zijn op assumpties. Wij werken volgens het National Oil Contigency Plan en heeft de organisatiestructuur, expertise en middelen voorbereid om tijdig in te kunnen inspelen op situaties van een olielekkage”, benadrukt Debipersad.
Erlan Sleur, milieuactivist en directeur van ProBios, zegt dat er geen transparantie is in deze kwestie en dat het volk niet voldoende is geïnformeerd over de olievlekken en is voor hem Staatsolie de verantwoordelijk in deze. “Staatsolie gaat in zee met multinationals. We zien al wat er hier gebeurt. Als dit op zee zou gebeuren, zouden we het nooit weten.”
Debipersad onderkent dat het niet tijdig aanpakken van een ongecontroleerde oliespil zonder meer negatieve gevolgen heeft voor het milieu en ook op onze flora en fauna. In haar persbericht heeft Staatsolie aangegeven dat zij bewust is van haar verantwoordelijkheid naar de samenleving toe en waarborgen van de veiligheid.
Op de vraag als er ooit eerder olielekkages hebben plaatsgevonden zegt Debipersad dat er op verschillende werklocaties er gevallen zijn geweest van hele kleine oil spills. Hij verzekert dat deze zo snel als mogelijk zijn aangepakt en dat het response plan is ingezet voor afbakening en opruiming van de spill om de situatie te normaliseren.