We zullen geen blusvoertuigen meer sturen in de vroege ochtend om afgetankt te worden. Dat zegt Wendel Oosterwolde, bondsvoorzitter van de Bond van het Korps brandweer Suriname.
De brandweer bond overweegt om zaken aan te scherpen aangezien er nog geen handreiking wordt gedaan vanuit de overheid om in gesprek te gaan met hun. Tijdens een algemene ledenvergadering vorige week is duidelijk gemaakt door de leden dat zij de minister van Justitie en Politie, Kenneth Amoksi, niet als gesprekspartner zien, maar met het cluster ministersteam van de regering in gesprek willen gaan.
Tot voor kort heeft de bond nog niets vernomen van de overheid. Oosterwolde is niet te spreken over de limieten die de verschillende diensten hebben gekregen vanuit de overheid. Er mag dagelijks tot 1000 liter wordt getankt, wat volgens de bondsvoorzitter geen realistische zaak is voor de brandweer. “We hebben de regering gevraagd voor een uitzondering voor het aftanken van de blusvoertuigen, want je weet niet van tevoren wanneer er een brand is. Ook komt ook kijken dat bij het blussen van een brand de voertuigen moeten blijven draaien”, zegt Oosterwolde.
Er is dus besloten dat er geen voertuigen gestuurd meer zullen worden in de vroege ochtend om afgetankt te worden, dit zal resulteren dat zij dus niet blus-ready zijn. Behalve het niet aftanken van de wagens is ook besloten om te gaan voor minimale bezetting op de verschillende posten. “Dat wil zeggen dat opengevallen functies voor die dag niet zullen worden ingevuld, waardoor er slechts een minimale sterkte is, dus zijn ze ook niet uitruk-gereed.” De strijd van de brandweer gaat nog steeds om de veiligheidsattributen die zij nodig hebben om hun werk veilig en naar behoren te verrichten.
Behalve het ontberen van jassen en goede schoeisel zijn vele wagen van de brandweer ook niet in topconditie. De technische dienst verricht volgens de bondsvoorzitter heel veel wonderen om de machines aan de praat te blijven houden. Zonder de technische dienst zouden heel wat zaken niet meer kunnen functioneren, gaven de brandweerlieden al eerder aan. Zoals eerder gepubliceerd op Key News worden de leveranciers bij mondjesmaat betaald, hierdoor is de levering ook niet optimaal. “Financiën kan de middelen niet vrij maken voor de leveranciers, dat is het probleem”, stelt Oosterwolde.
De gesprekken met de JusPol-minister hebben tot nu toe geen vruchten opgeworpen, daarom ook het besluit om niet meer met hem in dialoog te gaan. Echter is er tot nu toe geen beweging te zien vanuit de regering. Oosterwolde geeft aan dat zij de samenleving niet onaangenaam willen zijn en de brandweer haar verantwoordelijkheden kent, maar zegt hij de bondsleden hebben hun limieten bereikt en is duidelijk aangegeven ‘tot hier en niet verder’, aldus Oosterwolde.