Het ministerie van Volksgezondheid (VG) betreurt het heengaan van een 35-jarige buitenlander die is overleden nadat zij een ‘vitamine booster drip’ kreeg toegediend.
Deze booster drip werd haar aangeboden bij een Wellness kliniek, deze klinieken richten zich op commerciële behandelingen gericht op beauty en welzijn van cliënten. “Uit hoofde van de verantwoordelijkheden van het ministerie is aan deze specifieke kliniek nooit toestemming verleend en geldt de regel dat het ministerie alle aanvragen voor vergunningen onderwerpt aan de geldende veiligheidsnormen in de gezondheidszorg”, zegt het ministerie in haar berichtgeving. Zij geeft verder aan dat deze behandelingen die worden geboden door deze wellness klinieken gebaseerd moeten zijn op wetenschappelijke onderzoeken die hebben bewezen dat de behandelingen niet alleen veilig zijn, maar zinvol worden geacht.
Naar aanleiding van dit incident zegt VG dat zij een onderzoek zal doen in samenspraak met de relevante autoriteiten en in overleg met deze autoriteiten over zullen gaan tot het sluiten van alle instellingen en/of klinieken die deze behandelingen aanbieden en of promoten. Het ministerie doet een dringend beroep op de samenleving om de aangeboden diensten bij discutabele klinieken te vermijden. “Aan de gemeenschap wordt tevens dringend aanbevolen om een gezonde leefstijl aan te houden. Als men genoeg beweegt en voldoende groenten, fruit en er een gebalanceerd dieet op na houdt, is het niet nodig om extra voedingssupplementen te gebruiken, omdat de essentiële voedingsstoffen in voldoende mate aanwezig zijn in de voeding.”
Bij ziekten of aandoeningen kunnen er wel enkele tekorten ontstaan, maar deze moeten door een huisarts of specialist worden behandeld. Op artsen die zich schuldig maken aan de diensten van de wellness klinieken doet het ministerie een beroep om deze handelingen achterwege te laten, omdat deze niet conform de medische eed die zij hebben afgelegd strookt. “Indien door onverantwoord handelen schade wordt toegebracht aan de patiënten, is de verantwoordelijke arts onderhevig aan zowel tuchtrechtelijke als strafrechtelijke vervolging. Niet-artsen die dergelijke handelingen verrichten, kunnen sowieso strafrechtelijk vervolgd worden”, aldus Volksgezondheid.