De buitenparlementaire politieke partijen zijn eensgezind over het ‘one person, one vote’ systeem dat dinsdag is voorgesteld aan de volksvertegenwoordiging. Dit zei de voorzitter van de politieke partij DA-91, Angelic del Castilho, tijdens het aanbieden van een brief in het kader van de noodzakelijke wijziging van de kiesregeling.
De politica merkt op dat het tijd is om te komen tot een gemeenschappelijk standpunt als het gaat op het veranderen van de Surinaamse kiesregeling. Bij het aanbieden van het schrijven waren ook vertegenwoordigers van verschillende buitenparlementaire partijen aanwezig,
Del Castilho benadrukt dat aanpassing van de kiesregeling diepgaande gevolgen heeft voor land en volk en dat daarom nu het traject al ingezet moet worden. Ook moet het volk geïnformeerd worden over alles dat zal komen. Assembleevoorzitter Marinus Bee geeft aan dat het zeker is dat de verkiezingen op 25 mei 2025 gehouden worden.
De ABOP-topper benadrukt dat hij ingenomen is met de bijdrage van de buitenparlementaire politieke organisaties. “Dit moeten we hebben.” Hij stelt dat het parlement hard moet werken aan het initiatief om een conceptwet in te dienen, zodat de zaak kan gaan vlotten.
Dew Sharman, ondervoorzitter van het parlement, zei dat het heel mooi zou zijn als er een stelsel tot stand komt dat gedragen wordt door alle 51 parlementsleden. “Dan zou de behandeling van de wet heel vlot kunnen verlopen.” De wet zou volgens hem dan ook heel gauw kunnen worden aangenomen. De VHP-topman geeft aan dat hij van de samenleving vaak verneemt dat er veel animo is voor de ‘one person one vote’ gedachte. “Laten wij hopen dat het dat wordt.”
Sharman zegt het eens te zijn met Del Castilho dat de interesse van de samenleving gevolgd moet worden. Celsius Waterberg, voorzitter van de SDU, zegt dat het de bedoeling is om na de uitspraak van het Constitutioneel Hof nog democratischer te maken. Hij zegt dat daar stappen voor worden gezet. “Er is een beetje democratie erin en het kan verbeteren. Dit is een eerste stap als wij gaan naar een landelijk evenredigheidsstelsel.” Volgens de politicus is er heel wat werk aan de winkel voor de 51 leden van het parlement.