Het bestuur van de werknemersorganisatie van de Hakrinbank heeft tijdens een persconferentie dinsdag duidelijk gemaakt dat het zero tolerance heeft voor seksueel misbruik op de werkvloer. “Ons doel is nog steeds te streven naar een veilige werkomgeving en vechten voor de belangen van de werknemers”, zegt Guno Castelen, bondsvoorzitter, tijdens de persconferentie in het C-47 gebouw.
Castelen zegt dat hij het jammer vindt dat in de media is aangegeven dat de bond met gekruiste armen zit te kijken en geen zaken onderneemt in deze zaak. Sinds vorige maand zijn er berichten in de media verschenen over seksueel misbruik op de werkvloer tegen de directeur van de Hakrinbank. Door de leden van de bond zou er op 28 maart een brief zijn gestuurd naar de bond voor een spoed algemene ledenvergadering (alv). Maandag 11 april is eindelijk de alv gehouden en hebben de leden hun misnoegen geuit over de aanpak van de klachten tegen de directeur van de bank, Rafiek Sheoradjpanday. “Ik vind het jammer dat er in de media wordt aangegeven dat de bond met gekruiste armen zat, maar er zijn achter de schermen zaken besproken en aangegeven”, zegt Castelen.
‘Als het moet vechten we’
Er is vooralsnog vanuit de leden zelfs geen klacht ingediend bij het bestuur van de bond, wel is de bond op de hoogte gesteld dat toen de klacht bij de Klokkenluiderscommissie was geponeerd er een intern onderzoek van start ging. “Pas als een klacht bij de bond zelf is geponeerd kan de bond deze bespreekbaar maken bij de directie”, legt Castelen uit. “Want als we moeten vechten dan vechten we.” Er zijn volgens Castelen wel gesprekken geweest en het bestuur van de bond heeft gesprekken gehad met de kleine aandeelhouders van de bank en tevens advocaat van de mogelijke slachtoffers. Tot nu toe zijn er slechts drie gevallen van seksueel molest bekend bij de bank. Dat er mogelijk 50 klachten zijn aangegeven zou uit zijn context zijn gehaald. Er zouden wel 50 klachten zijn tegen de CEO van de bank, er zijn echter maar drie die te maken hebben met seksueel molest. “We sluiten niet uit dat er misschien nog meer zullen zijn”, geeft de bondsvoorzitter aan.
Geen uitspraak doen van schuld
Vooralsnog wil het bestuur geen uitspraak doen of er werkelijk sprake is van seksueel molest op de werkvloer, maar het neemt zijn taken als ‘watch dog’ van de organisaties en de medewerkers heel serieus. Na de alv van maandag heeft het bestuur besloten een brief te richten aan de directie en zal daar ook zijn standpunt kenbaar maken. Castelen geeft aan dat de bond enkele punten zoals het bespoedigen van het onderzoek zal aanhalen. “Omdat hoe langer het duurt des te groter de imagoschade van de bank wordt.” Hij geeft aan dat de leden ook hebben aangegeven dat de bankdirecteur hangende het onderzoek niet aan het werk moet verschijnen, tot er resultaat komt. Of de medewerkers hebben aangegeven dat zij zich niet meer veilig voelen op de werkvloer, heeft Castelen niet aangegeven. Wel geeft hij aan dat het tijdens de alv duidelijk was dat de medewerkers, vooral de vrouwen heel boos zijn. “Ze zijn vooral boos, omdat het onderzoek zo lang duurt.”
Meer dan een berisping
In een schrijven van de raad van commissarissen (rvc) is er maandag een schrijven verschenen in de media, waar die is ingegaan op aantijgingen van de CEO. De rvc heeft aangegeven dat er een onderzoek is gedaan en dat er sprake was van ongewenst gedrag, maar geen vaststelling van seksueel molest. Castelen legt uit dat na het onderzoek van de rvc de directeur een berisping heeft gekregen en een week thuis moest blijven, dit is vooral niet naar tevreden van de leden van de bond. Of het bestuur ‘tevreden’ is met de berisping vanuit de rvc geeft Castelen aan dat naar zijn gevoel en eigen mening er veel zwaardere maatregelen getroffen moeten worden. “Ik persoonlijk zou zelfs overgaan tot twee weken of misschien zelfs een maand schorsing”, maakt hij duidelijk.
Klokkenluidersplatform
Een van de zaken die besproken is tijdens de alv, is het klokkenluidersplatform. De leden hebben aangegeven dat zij enkele vraagtekens plaatsen als het gaat om de werkwijze van het platform. Er zou sprake van enige anonimiteit moeten zijn van de persoon die een klacht indient bij de commissie. Het team dat belast is met het onderzoek zou volgens Castelen heel secuur moeten omgaan met de persoonsgegevens en inderdaad de anonimiteit van de aanklager bewaren. Volgens Castelen zijn er duidelijke hiaten die aangepakt moeten worden en is er vanuit de rvc aangegeven dat er ook een onzijdige persoon opgenomen zou moeten worden in het platform. Die zou capabel moeten zijn om zo een klacht te onderzoeken. “De bond is ook gevraagd om iemand aan te wijzen, maar zolang het onderzoek nog gaande is, kunnen wij vooralsnog niemand aanwijzen. Wel is het zo dat als wij na het onderzoek iemand aanwijzen, deze buiten het bestuur en de organisatie om zal zijn”, aldus Castelen.