De Centrale Bank van Suriname (CBvS) meldt dat er sinds september 2023 een daling is in de wisselkoers van de Surinaamse dollar ten opzichte van de US-dollar en de euro.
Deze trend lijkt zich voort te zetten en de CBvS verwacht dat deze dalingen voorlopig zullen aanhouden. De daling wordt toegeschreven aan verschillende factoren, waaronder macro-economische omstandigheden, sectorgedreven ontwikkelingen en marktsentimenten.
Belangrijke factoren zijn onder meer een restrictiever monetair beleid, fiscale maatregelen zoals verhoogde tarieven en verminderde subsidies, verminderde vraag van multinationale oliemaatschappijen en een afwachtende houding van marktdeelnemers die zonder meer een invloed hebben op de valutamarkt. Als er dus mogelijk weer wordt gespeculeerd met valuta, zal de daling van de wisselkoers van korte duur zijn. “De sentimenten van partijen op de valutamarkt zijn thans ingesteld op wisselkoersdalingen. Hierdoor nemen de vragers een afwachtende houding aan bij het kopen van vreemde valuta, waardoor een zichzelf vervullende voorspelling van koersdaling ontstaat.”
De vraag naar US-dollar is ook afgenomen, vooral vanwege verminderde vraag van oliemaatschappijen en importeurs. Volgens CBvS is de aanvraag van valuta vanuit de oliemaatschappijen met USD 10-15 miljoen afgenomen. “Het totale verkoopvolume daalde van een piek ter omvang van USD 78,8 miljoen in maart 2023 naar USD 56,6 miljoen in maart 2024. Hierbij daalde de vraag van de oliemaatschappijen van een piek ter omvang van USD 25,1 miljoen in februari 2023 naar USD 8,2 miljoen in maart 2024”, geeft CBvS in hun berichtgeving aan.
Ook de banken die nu veel meer valuta beschikbaar hebben, bieden hun vreemde valuta aan op de markt, om zo de koersverliezen af te romen. De CBvS verwacht dat de neerwaartse trend zal aanhouden vanwege voortzetting van stringente monetair beleid en prudent overheidsbeleid. Ze blijft de marktontwikkelingen nauwlettend volgen en zal haar beleid aanpassen waar nodig om de stabiliteit te waarborgen.