China zal Suriname blijven ondersteunen, niet alleen om uit de crisis te geraken, maar om meer ontwikkeling te brengen voor land en volk.
Dit haalde de Chinese ambassadeur Han Jing woensdagavond aan tijdens een receptie in verband met de 73e jaardag van de volksrepubliek China in de ballroom van hotel Torarica. Van de 73 jaren heeft China een diplomatieke band met Suriname van langer dan 46 jaar. Hij gaf aan dat Suriname en China elkaar altijd hebben ondersteund bij (inter)nationale aangelegenheden.
Jing zegt dat er ook hulp geboden wordt aan Suriname om de moeilijke economische situatie waarin het verkeert, te overbruggen. Hij legt ook uit dat China en Suriname goede vrienden van elkaar zijn, het zal daarom nooit moeilijk zijn om oplossingen te vinden voor problemen waarmee de landen kampen. Hing benadrukt dat China welwillend is te helpen waar mogelijk.
Zowel de Chinese ambassadeur als president Chandrikapersad Santokhi wezen erop dat diverse projecten die in de afgelopen tien jaren zijn uitgevoerd in Suriname, gefinancierd zijn door China. Hing zegt dat China momenteel meehelpt aan het opzetten van een landbouw technisch centrum in Suriname.
De Chinese experts die hierbij moeten helpen, zijn volgens hem reeds gearriveerd in Suriname. Het zal dus niet lang meer duren voordat dit centrum in gebruik zal worden genomen. Hing merkt op dat dit centrum niet alleen zal bijdragen aan de verdere ontwikkeling van de landbouwsector in het land, het zal ook maken dat ondernemerschap gestimuleerd wordt.
Ook de Chinese gemeenschap in Suriname heeft vanaf hun aankomst in 1853 een significante rol gespeeld in de ontwikkeling van Suriname. Dit benadrukten zowel Hing als Santokhi. Hing wees erop dat de integratie van de Chinese cultuur in Suriname alles te maken heeft met de vestiging van de eerste groep Chinezen hier. Door de jaren heen zijn volgens hem steeds meer aspecten van deze cultuur te zien in Suriname. Hij noemde bijvoorbeeld de leeuwendans die nu alom bekend is in Suriname.
President Chandrikapersad Santokhi haalde aan dat China en Suriname een goede band met elkaar hebben gehad sinds de eerste Chinese immigranten in Suriname arriveerde in 1853. Hij gaf aan dat de twee landen een goede band zullen blijven behouden waarbij er sprake is van wederzijdse respect.
De regeringsleider dankte China ook voor alle hulp die zij in de afgelopen periode aan Suriname heeft geboden. Het staatshoofd wees erop dat China in verschillende landen hulp biedt voor verbetering van de situatie van mensen. Hij dankte het land ook voor hun steun bij de onderhandelingen met het IMF en de diverse projecten die de volksrepubliek heeft helpen realiseren in Suriname.