Volgens Monsigneur Karel Choennie moeten de slavernij excuses die Mark Rutte op 19 december heeft uitgesproken niet alleen bij woorden moeten blijven maar dat er duidelijke daden moeten komen.
“We zullen concrete daden moeten stellen in een wereld waar alles met alles en iedereen met iedereen verbonden is. Als Nederland ons niet helpt de structurele armoede uit de wereld te helpen, zullen we blijven zwichten voor multinationals die onze grondstoffen voor een habbekrats wegslepen en een vervuild milieu achterlaten”, zegt de Bisschop van Paramaribo in zijn kerstboodschap.
Verder zegt Choennie dat de discussie over slavernij geen nieuwe discussie is. “Ik herinner mij dat in mijn studententijd een jonge, progressieve en vriendelijke medestudent pedagogie tot mij zei: “Maar daar ben ik toch niet persoonlijk schuldig aan?” herinnert Choennie zich. Rutte zei ook in zijn toespraak dat hij lang ook dacht dat de slavernij iets van het verleden is en typeerde het als een “geschiedenis die achter ons ligt.” Gelukkig is de Nederlandse premier tot ommekeer gekomen en heeft de slavernij en haar gruweldaden erkent. Choennie zegt verder in zijn boodschap dat slavernij de vrucht is van de erfzonde of oerzonde. De leer over de erfzonde geeft volgens de Bijbel een helder inzicht in de situatie van de mens en zijn handelen in de wereld. “Het verleden werk door tot op het heden en maakt van het leven een harde en bittere strijd. Slavernij is een instituut geweest, gelegitimeerd door het wettig gezag”, zegt Choennie in zijn kerstboodschap.
Het slavernijverleden werkt volgens Choennie duidelijk door in de enorme ontwikkelingsvoorsprong van de landen die slavernij, kolonialisme en imperialisme hebben voortgezet tot ver in de twintigste eeuw. Choennie bespreekt ook de rol van de kerk in het slavernij gebeuren en zegt dat de kerk ook haar geweten zal moeten onderzoeken en “heel concreet het leed benoemen dat de Inheemsen en de tot slaaf gemaakten en hun nakomelingen is aangedaan.” Ook de fout van het weglaten van de Inheemsen in Rutte’s toespraak heeft Choennie besproken in zijn kerstboodschap. Hij vroeg zich af als de Nederlandse premier “totaal voorbij gegaan aan het leed dat de Inheemse bevolking is aangedaan.” De kolonisator heeft toen niet alleen hun land afgepakt, maar heeft geprobeerd de Inheemsen systematisch uit te roeien. Dit gedrag wordt naar zeggen van Choennie overgenomen door de Surinaamse overheid, door de grondenrechten van Inheemsen niet te erkennen.
Volgens de Bisschop van Paramaribo zijn er veel littekens uit de slavernij en worstelen we er nog iedere dag mee. “Maar de ergste vorm van slavernij is wel mentale slavernij”, weet de geestelijke leider. Dit is voor Choennie een minderwaardigheidscomplex dat haast in onze genen is doorgedrongen. “Het is een diepgewortelde mentaliteit dat we in het Caribisch gebied weinig hebben gepresteerd en ook nooit meer zullen bereiken. Een basjamentaliteit waarbij wij alleen werken wanneer men met een zweep achter ons aan zit. Een mentaliteit waarbij wij geen verantwoordelijkheid willen dragen voor ons eigen falen maar onszelf koesteren in een slachtofferrol.”
Tot slot zegt de Bisschop dat de kerken eeuwen hebben gesproken over de slavernij van de zonde en de zonde van de slavernij verzwegen. “Op weg naar de herdenking van 150 jaar Keti Koti zullen wij in het licht van de menswording van Christus ons herbezinnen op de weg naar een wereld waar iedereen in vrijheid kan leven in harmonie met de schepping. ”
Lees hier zijn volledige Kerstboodschap 2022