De twee Colombiaanse piloten, Jorge N. en Jaime R., bekennen dat hun vlucht naar Suriname illegaal was, maar distantiëren zich met klem van drugssmokkel. ‘We moesten een som geld ophalen voor een opdrachtgever en we zouden daarvoor US$ 80.000 ontvangen voor ons tweeën. Het duo is in september 2022 aangehouden bij hun vliegtuig op een illegale landingsbaan in het Tibitigebied.
Bij de operatie is er 1091,5 kg cocaïne onderschept. ‘Onze komst had niets te maken met drugssmokkel’, aldus Jaime R. maandag in de rechtszaal. Hij werd aangevuld door zijn collega en medeverdachte Jorge N. met: ‘We zijn gewoon piloten, geen criminelen en we werken voor geen enkele organisatie.’ De buitenlanders staan samen terecht met twee Surinamers (Rodney H. en Lesley V.), die naderhand in verband met de zaak werden gebracht en aangehouden.
Jaime R. vertelde dat de vlucht 6 uren duurde en dat er niks aan boord was behalve 4 beelden en extra brandstof. Hij zei dat ze als particulieren vaak privéopdrachten aannemen en vluchten uitvoeren, maar dat dit hun eerste reis naar Suriname was. Ze werden volgens zijn uitleg amper 15 minuten na de landing overrompeld door de gemengde eenheid van leger, politie en het Directoraat Nationale Veiligheid.
Aangevuld door zijn collega Jorge N. luidt het verhaal dat ze aan het tanken waren. Daarna zouden ze het geld ontvangen en vertrekken. Maar toen de politie kwam sloegen degenen die het geld moesten brengen op de vlucht. Hoeveel geld ze moesten ontvangen wisten ze niet. Ze distantiëren zich van de jutezakken vol drugs die door de politie is gevonden in het bos niet ver van de illegale landingsbaan. In een reactie op het feit dat de drugshonden hebben aangeslagen in het vliegtuig en op spullen afkomstig daaruit, zegt Jaime R. dat de omgeving door de politie is gecontamineerd.
De agenten zouden volgens hem bewust of onbewust drugsdeeltjes hebben verspreid, aangezien ze de zakken drugs hebben getild en getransporteerd om vervolgens het vliegtuig door te zoeken. Bovendien is het vliegtuig een dag lang op locatie achtergebleven voordat de politie de volgende met drugshonden is teruggekeerd. Hij denkt dat daarmee een ‘gat’ is ontstaan dat drugsdelen ook door derden daarin kan zijn gebracht.
De piloten hadden een handleiding van het vliegtuig meegenomen om gedocumenteerd aan te tonen dat de in beslag genomen drugs qua volume en qua gewicht onmogelijk kan passen in het vliegtuig. Bovendien is het toestel niet in staat dat gewicht verantwoord in de lucht mee te nemen.
Volgens de autoriteiten gaat het om een vliegtuig van het merk Piper PA-34 Seneca, waarvan de originele registratie is vervalst. De verdachten houden vast dat het vliegtuig waarmee ze zijn gekomen niet hun eigen toestel is, zoals uit politieonderzoek naar voren is gekomen. Jaime R. beweert dat zijn toestel allang kapot was en dat hij het als sloop heeft verkocht. Voor de vlucht naar Suriname heeft hij een ander vliegtuig gebruikt.
Over de kruiwagens met lading vlak voor het vliegtuig, zeggen ze dat de politie de scene heeft gemanipuleerd om populaire foto’s te maken. ‘Want’, legde een van de beklaagden uit: ‘… Aangezien we meteen weer zouden vertrekken is het alles behalve logisch dat we dan objecten vlak voor het toestel zouden toelaten.’
Ze distantiëren zich ook van belastende informatie in de mobieltjes en gps-toestellen die op hun is gevonden. Ze weten ook niets over het vliegplan waaruit valt af te lezen dat ze zeker 6 illegale landingen in Suriname hebben gemaakt.
De behandeling van de zaak zal in maart worden voortgezet met het verhoor van de twee Surinamers.