Tijdens de klimaattop COP29 is er een wereldwijde oproep gedaan voor betere financiering om gemeenschappen in ontwikkelingslanden te helpen zich aan te passen aan de gevolgen van klimaatverandering.
Met name kleine eilandstaten en de minst ontwikkelde landen, die het zwaarst getroffen worden, beschikken vaak niet over de middelen en technische capaciteit om hun kwetsbare gebieden effectief te beschermen. Om hier verandering in te brengen, is recent de Communities Climate Adaptation Facility (C-CAF) gelanceerd, een fonds dat snelle subsidies wil verstrekken voor klimaatadaptatie op gemeenschapsniveau.
Suriname heeft op de COP29-top zijn eigen ervaringen gedeeld, met een toespraak van milieudirecteur Ritesh Sardjoe van het ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu. Tijdens een sessie in de Blue Zone op maandag 11 november riep Sardjoe de internationale gemeenschap op tot actie. “Suriname is een klein land met een groot hart,” verklaarde hij, terwijl hij benadrukte hoe kwetsbaar het land is ondanks zijn status als een van de meest beboste en koolstofnegatieve landen ter wereld. Hij wees op de ernstige bedreigingen die de laaggelegen kustgebieden van Suriname ondervinden door de stijgende zeespiegel en extreme weersomstandigheden.
Sardjoe belichtte de concrete gevolgen van klimaatverandering in Suriname. In 2022 werd het district Brokopondo maandenlang geteisterd door zware overstromingen, die het dagelijks leven van de lokale bevolking ingrijpend verstoorden. Suriname kampt ook steeds vaker met extreme droogte, wat leidt tot bosbranden en watertekorten.
Om deze uitdagingen het hoofd te bieden, heeft Suriname diverse initiatieven gelanceerd. Zo voert het land een ITMOS-programma uit onder Artikel 6 van het Parijsakkoord, waarbij 15% van de inkomsten bestemd is voor lokale gemeenschappen. Daarnaast werkt Suriname samen met het UNDP aan een GEF-project om duurzame economische activiteiten binnen deze gemeenschappen te bevorderen.
De recente oprichting van de C-CAF biedt mogelijk een uitkomst voor landen als Suriname. Deze faciliteit, gelanceerd in september 2024, richt zich op het verstrekken van snelle subsidies voor gemeenschappen in de frontlinie van de klimaatcrisis, zoals de inheemse en rurale gemeenschappen in Suriname.
Sardjoe sloot zijn toespraak af met een dringende oproep aan de internationale gemeenschap: “We kunnen dit niet alleen. We hebben de steun van donoren en investeerders nodig om gemeenschappen in staat te stellen hun toekomst klimaatbestendig te maken.” Met zijn pleidooi zette hij een krachtige toon voor de noodzaak van wereldwijde steun aan gemeenschapsgerichte klimaatadaptatie.