De minister van Volksgezondheid, Amar Ramadhin, heeft maandag bevestigd dat de omicronvariant aanwezig is in Suriname. De variant, die vorig jaar voor het eerst opdook in Zuid-Afrika, werd op 24 november officieel als nieuwe variant gerapporteerd bij de Wereldgezondheidszorg Organisatie, WHO.
Ondanks dat het ziekteverloop relatief ‘mild’ verloopt, was de WHO tegen het classificeren als mild. “Net als de voorgaande varianten belanden ook mensen die besmet zijn met omicron in het ziekenhuis en gaan mensen eraan dood”, verduidelijkt de WHO in haar statement. Sinds de ontdekking heeft omicron de wereld, die nauwelijks of net aan het bijkomen was van de deltavariant, wederom op zijn kop gezet.
De nieuwe variant blijkt nog besmettelijker te zijn dan zijn voorgangers. Uit verschillende studies in landen binnen de EU en de VS blijkt dat de snelle transmissie van omicron te wijten is aan het feit dat de virusdeeltjes voornamelijk in de keel voorkomen en niet zo zeer in de longen als bij de deltavariant. Bij omicron worden de longen minder aangetast als bij de deltavariant, maar omicron is veel besmettelijker dan de deltavariant.
Omicron heeft dezelfde symptomen als de andere varianten, zoals hoest, hoge temperaturen, verlies van reuk en smaak. Behalve deze symptomen hebben personen die besmet zijn met omicron ook verkoudheidsverschijnselen. Dat wijst een studie, die gedaan is in de UK, uit. De meest voorkomende symptomen die hierbij zijn geregistreerd zijn verkoudheid, hoofdpijn, vermoeidheid, niezen en keelpijn.
Vaccinatie is nog steeds bescherming
Vooralsnog zijn onderzoekingen nog gaande, maar een studie van Imperial College London wijst uit dat de beste bescherming nog steeds vaccinatie is en daarom landen een Covid-19 boosterprogramma hebben uitgerold. Wat nog steeds een issue is, is de ongelijke toegankelijkheid van Covid-19-vaccins. Dit heeft de WHO ook meerdere keren benadrukt. De organisatie vindt dat de toegankelijkheid aangepast moet worden, anders blijft de pandemie veel langer. Het was ook niet vreemd voor de WHO dat er zich nieuwe varianten ontwikkelen, omdat die daarvoor de ruimte krijgen.
Omicron oorzaak vijfde golf
In de eerste week van het nieuwe jaar hebben verschillende landen een reeks aan hoge aantallen besmettingen gemeld, wat te wijten is aan omicron. Ierland heeft meer dan 500 besmettingen per dag, Frankrijk is net onder de 4000 en Denemarken registreert ongeveer 3500 besmettingen dagelijks.
Suriname heeft voor het eerst maandag de 1000 besmettingen gehaald. Zuid-Afrika, dat al in november zat met omicron, maakte op 30 december melding dat het zijn piek van de omicrongolf had bereikt zonder enige toename van het aantal doden door Covid, wat ook terug te zien is in de statistieken van ons Covid-19 dashboard.
Het is zonder meer zeker dat omicron de oorzaak is van de vijfde golf, waarin Suriname zich nu bevindt. Of die nu de overheersende variant is, moet nog blijken uit de sequencing testen, die voor Suriname worden uitgevoerd in Nederland. Ondanks dat er minder doden vallen door omicron, ligt het gevaar wel in het onder druk zetten van de zorgsector, die wereldwijd aan een zijden draadje hangt.
Specialisten en verpleegkundigen trekken weg
In Suriname speelt behalve de druk op de zorgsector, ook dat specialisten en verpleegkundigen wegtrekken naar andere landen die naar hun zeggen, veel betere waardering geven voor het werk. De afgelopen jaren sukkelen de verschillende medische secties met het aanpassen van de tarieven, ook de verpleegkundige zorg heeft zijn stem laten horen over de scheve waardering van collega’s die vooral bij particuliere instellingen werken.
De directies van verschillende ziekenhuizen wijten dit aan het feit dat zij nog steeds achterhaalde tarieven moeten hanteren die bij lange na de kosten niet dekken. Het wegtrekken van specialisten en verpleegkundigen is dusdanig dat de ziekenhuisdirecteuren deze week nog in beraad waren hoe dit fenomeen aan te pakken en op te lossen.
De voorzitter van de Nationale Ziekenhuisraad liet weten dat er dringend gewerkt moet worden aan de tariefaanpassingen voor de dienstverlening bij de verschillende ziekenhuizen. “De lonen van de specialisten moeten heroverwogen worden om het wegtrekken van kader te voorkomen.” Het is geen onbekend fenomeen voor Suriname, maar de laatste jaren en vooral met Covid-19 is het niet alleen nadrukkelijker merkbaar, maar zelfs voelbaar dat alarm wordt geslagen.
Ook de achterstand op de reguliere zorg door de pandemie legt er nog meer nadruk op. Ook in het buitenland heeft men te kampen met onderbemanning en druk op de zorg door hoge aantallen opnames. Dit resulteert ook in een toename van het aantal sterfgevallen, die niet gerelateerd zijn aan Covid-19, simpelweg omdat patiënten de zorg niet op tijd kregen.