Op 13 april, tijdens Cultural Conscious African Edition op het terras van Theater Thalia, gaan we samen op een mooie culturele reis naar Afrika met diverse Afrikaanse snacks en gerechten, heerlijke Zuid-Afrikaanse wijnen en muziek in de stijlen Makossa, Bongo Flava, Funaná, African Jazz, Afrobeat, Afropop, Amapiano, Bolero en meer.
Cultureel bewustzijn beslecht barrières en brengt begrip en waardering voor onszelf en anderen. Het doel van de serie Cultural Conscious is om met verschillende edities het culturele bewustzijn te vergroten middels (podium-) kunsten, eten en drinken. Cultural Conscious African Edition heeft Afrika als focus. Afrika is 185 maal groter dan Suriname, ongeveer even groot als Verenigde Staten + Europa + China + India + Japan! Afrika bestaat uit 54 landen en er worden in totaal meer dan 2000 talen gesproken. Suriname is geworteld met Afrikaanse roots! Vanaf het moment dat dit gebied een Engelse kolonie werd in het midden van de 17e eeuw, zijn er geroofde Afrikanen ingevoerd en dit heeft ongeveer 150 jaar lang geduurd. Er zijn naar schatting 300.000 personen naar Suriname getransporteerd vanuit Ghana en de personen kwamen uit onder andere uit Senegal, Gambia, Guinee, Guinee-Bissau, Sierra Leone, Liberia, Ghana, Benin, Togo, Nigeria en Kameroen.
Het event is een reservation-only event en bij registratie kunnen verschillende Afrikaanse snacks en gerechten besteld worden zoals Akara (gefrituurde bonencake), African Meat Pie (Afrikaanse vleespastei), Chin Chin (zoete gefrituurde snack) en Moi Moi (bonenpudding cake), Okra soup (Afrikaanse okersoep met kip), fufu (deegachtige pap van een aardvrucht), jollof rijst (rijstgerecht, meestal gemaakt met langkorrelige rijst, tomaten, pepers, uien, kruiden en soms andere groenten en/of vlees in één pot) en fried rice. Er is ook Zuid-Afrikaanse wijn beschikbaar, zowel voor de zoete als de droge wijndrinkers. De line-up is zeer gevarieerd en de artiesten kijken naar u uit:
Joan de Bies is vocaliste en zingt al 37 jaar. Vijf jaar geleden heeft ze besloten om professioneel te gaan zingen. Ze zingt in de stijlen jazz, rap, rhythm-and-blues R&B, dancehall en haar favoriete stijlen zijn jazz en R&B. Ze maakt deel uit van de muziekformatie FRESH en is gastzangeres bij de formatie Orquestra Alafa. Ze heeft songs geschreven en uitgebracht met onder andere Kenneth Moerli, Triple en Jah Prince en het grootste event waar ze aan mee heeft gedaan is SuriPop Golden Edition, waarbij ze onder leiding van Helianthe Redan koorzangeres was bij een compositie van Rudi Fernand. Joan is 15 jaren peuterjuf geweest in haar eigen instelling Joshua Oppashuis. Ze is tevens moeder, kapster en herbalist met haar eigen bedrijf Joan’s Herbal Products. Ze brengt haar publiek graag de ervaring van vreugde met muziek. Afrika en Afrikaans muziek geven haar het gevoel van “reconnecting yourself with your roots”.
Smooth Groove is ontstaan door vrienden die bij elkaar zijn gekomen om muziek te maken. Ze zijn in 2022 gestart onder de naam Mani & Friends Music band en in oktober 2023 is de naam vanwege de vibe en speelstijl van de band veranderd naar Smooth Groove. Ze spelen in diverse muziekstijlen zoals Gospel, R&B, Latin, Pop, Jazz, Kaseko, Reggae en Afro. De bandleden zijn: Daniel Zeeman-keys-15 jaar actief, Darrell Zeeman-keys-11 jaar actief, Miquel Zeeman-bass-8 jaar actief, Anthony Patrick-drums-14 jaar actief, Timothy Kemble-guitar-8 jaar actief, Jose Parami-vocalist-30 jaar actief en Regina Haakmat-vocaliste-13 jaar actief. Voor Smooth Groove is Afrika de plek van waar hun voorouders vandaan komen. Wanneer ze Afrikaanse songs spelen doet het ze heel goed van binnen; het brengt ze terug naar waar ze als bandleden van afstammen.
Deejay Javier, Javier Somoredjo, is 14 jaar actief als allround deejay. Hij heeft gedraaid op Lustig Events en in verschillende Surinaamse clubs als Touche, Zsa Zsa Zsu, Havana Lounge, Margaritas, Dejavu, Club Next en Euphoria. Ook heeft hij in 2016 mogen draaien in Club Lustig in Den Haag, Nederland. Deejay Javier is overal te vinden – op huisfeestjes, events en bekende bars en clubs. Hij was finalist van Parbo Kings of Clubs 2023 en hij is resident DJ van D’BAR en Qle. Zijn levensmotto is dat je geen dingen moet overhaasten, als je geduldig wacht zal het naar je toekomen. Zijn ambitie is om verder te groeien qua muziekstijlen en zijn droom is om internationaal te performen. Voor Deejay Javier betekent Afrikaanse muziek een levendige mix van ritmes en culturele invloeden die een unieke sfeer creëren op de dansvloer. Het brengt een gevoel van verbondenheid en feestelijkheid, met een diversiteit aan genres zoals Afrobeat, Afropop en de Zuid-Afrikaanse muziekstijl Amapiano. Amapiano is in het Zulu ‘de piano’s’, een verwijzing naar de jazzakkoorden die een grote rol spelen in dit genre, naast de repeterende saxofoontonen en de vocalen in één van de elf Zuid-Afrikaanse talen, waaronder Xhosa en Zulu.
Indra Hu-Ramdas is sinds 2022 actief als creative book-artist, waarbij zij unieke diaries, notebooks, agenda’s en meer bekleedt met prachtige stoffen die de verschillende culturen van Suriname weergeven, als uiting van liefde voor haar land. De inspiratie om aan book art te doen komt door de vraag van volwassenen naar literatuur voor hen. Aangezien Indra gelooft dat iedereen een eigen verhaal kan schrijven, stimuleert ze hen door deze (blanco) boeken te maken om hun eigen verhaal in te schrijven. Met de stoffen maakt zij ook bijpassende tassen. Indra is ook jeugd- en kinderboekenschrijfster. Ze debuteerde in 2002 met haar serie ‘De avonturen van Leena en Jopie’ en heeft al meer dan 26 werken op haar naam staan. Zij is in 2012 uitgeroepen tot schrijfster van het jaar en heeft ook twee onderscheidingen ontvangen van de staat Suriname: Ridder in de ereorde van de Palm in 2018 en de Eenheid is Kracht jubileumjaarspin in 2023. Daarnaast is zij sinds 2017 tenorsaxofonist in het Rein Rier Orkest. Indra vindt dat Afrika net als Suriname een grote culturele diversiteit kent en dat hun culturele identiteit terug te zien is in met name hun kleding en stoffen. Door haar book art kan ze de wereld kennis laten maken met dit gedeelte van de Afrikaanse cultuur.
Cultural Conscious African Edition wordt georganiseerd door Harmony Blend Media (HB Media), lange termijn change enabler. Zij leveren entertainment om van te genieten en nieuwe inzichten te ontdekken over zichzelf en anderen als respectabele delen van de Surinaamse samenleving, de drijvende kracht achter de dringend noodzakelijke duurzame ontwikkeling en welvaart van Suriname. Zij richten zich enerzijds op het vergroten van het culturele bewustzijn van de gehele Surinaamse gemeenschap en anderzijds op de verdere ontwikkeling van podiumtalent in Suriname. Met elke productie dragen ze bij aan de Sustainable Development Goals SDG’s 1, 3, 4, 8, 10, 11, 16 en, afhankelijk van een productie, ook aan andere SDG’s.
Arrangementen voor cultural Conscious African Edition zijn beschikbaar vanaf SRD 300,- Registratie kan per HB Media WhatsApp +5978747874 of https://forms.gle/yXgPk4gAQvCza6sw6