Het directoraat cultuur heeft op zaterdag 18 juni de jongerencampagne ‘wij erven deze stad’ gelanceerd. Deze campagne is onderdeel van Paramaribo Urban Rehabilitation Program (PURP).
De jongerencampagne heeft als doel dat jongeren voorstellen doen voor duurzame ontwikkeling van onze historische binnenstad. De lancering heeft plaatsgevonden in het IGSR-gebouw voor studenten van de Anton de Kom Universiteit van Suriname en studenten van het NATIN.
Het doel van PURP is het leveren van een bijdrage aan de sociaal-economische revitalisering van de historische binnenstad van Paramaribo, oftewel de historische binnenstad van Paramaribo nieuw leven in te blazen. Het directoraat Cultuur van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap & Cultuur is de trekker van het PURP-programma. Clifton Braam, onderdirecteur van het directoraat Cultuur, zegt dat de belangrijkste taak van het directoraat is, behoud van Surinaams erfgoed.
Hij benadrukt dat jongeren moeten snappen dat de stad aan hen wordt overgelaten. Ook zal bij hen de bewustwording op gang moeten komen dat de binnenstad van Paramaribo rijk is aan erfgoed. “Het staat daarom niet zomaar op de werelderfgoedlijst van Unesco”.
Nieuw Leven
Braam geeft aan dat voor een hele lange tijd onze binnenstad er verwaarloosd uitzag, door slecht onderhoud. Mensen waren daardoor niet geïnteresseerd in de binnenstad en trokken weg. Panden stonden er verwaarloosd bij. Gezien de bovenstaande omstandigheden komt de status van het historisch centrum van Paramaribo als Werelderfgoed in gevaar.
De conservering toestand wordt vanaf 2014 tot heden twee jaarlijks beoordeeld door de International Council on Monuments and Sites (ICOMOS), in opdracht van het Werelderfgoedcomité die daarover vervolgens een besluit neemt. “Suriname dreigt nu de status op de werelderfgoedlijst te verliezen en daar probeert PURP verandering in te brengen, door rehabilitatie van de binnenstad”. Braam wijst erop dat PURP sinds 2017 probeert om de binnenstad weer levendig te maken.
Hoewel zaken binnen het PURP-programma goed verlopen, zegt Braam dat het directoraat Cultuur in een bepaald deel is van het programma, waarbij we moeten beseffen dat het de jongeren zijn die de binnenstad zullen overnemen. “Uiteindelijk zijn het de jongeren die richting zullen moeten geven aan de binnenstad”.
Daarom vindt hij het van belang dat jongeren nu bij het programma worden betrokken. Ook jongeren van andere middelbare scholen zijn reeds betrokken bij dit deel van het PURP-programma. De onderdirecteur van Cultuur wijst erop dat in de afgelopen weken, zij lesbrieven hebben gedistribueerd aan de diverse scholen. “De middelbare studenten wilden toen al beginnen, ze wilden toen al discussie voeren over wat te doen met de binnenstad om het leefbaar te maken”, zegt Braam.