De Surinaamse politie heeft een constructief overleg gevoerd met een delegatie uit Curaçao onder leiding van secretaris-generaal van Justitie, Gimena van der Gen. Tijdens het werkbezoek bespraken de partijen uitdagingen binnen de rechtshandhaving en mogelijke samenwerkingen.
Een delegatie uit Curaçao, onder leiding van de secretaris-generaal van Justitie, Gimena van der Gen, heeft op woensdag 15 januari 2025 een bezoek gebracht aan het hoofdkantoor van het Korps Politie Suriname (KPS) aan de Duisburglaan. Tijdens het bezoek kreeg de delegatie, aan de hand van presentaties, inzicht in de werkzaamheden, behaalde successen en uitdagingen van zowel de Maritieme Politie als de Politieacademie. De bijeenkomst werd bijgewoond door verschillende hooggeplaatste politiefunctionarissen, onder wie korpschef Bryan Isaacs.
Het bezoek vloeit voort uit een eerder ondertekende intentieverklaring tussen Suriname, Curaçao, Aruba en Sint-Maarten. Van der Gen lichtte toe dat de samenwerking zich richt op drie cruciale thema’s: de bestrijding van mensenhandel en mensensmokkel, samenwerking tussen brandweerkorpsen en de professionalisering van politieopleidingen. “We doen nu het voorbereidende werk, zodat minister Shalten Hato van Justitie op Curaçao binnenkort een twinningsprotocol met Suriname kan ondertekenen. Dit zal de basis leggen voor verdere samenwerking,” aldus Van der Gen.
Uitdagingen binnen de Maritieme Politie
John Soerohardjo, hoofd van de Maritieme Politie in Suriname, wees op verschillende uitdagingen waarmee zijn eenheid te maken heeft. Er is een tekort aan personeel, vaartuigen en gespecialiseerde apparatuur, terwijl de afdeling ook nog geen eigen aanmeerlocatie heeft. Ondanks deze beperkingen zijn er successen geboekt, zoals het voorkomen dat Suriname op de zwarte lijst werd geplaatst voor visexport naar Europa en de inbeslagname van vaartuigen die betrokken waren bij illegale activiteiten.
Ook Jimmy Kanhai, hoofd van de Politieacademie, ging in op de structurele problemen binnen zijn afdeling. “Wij kampen met een tekort aan leslokalen en docenten. Omdat we geen vaste docenten in dienst hebben, zijn we afhankelijk van interne medewerkers, externe deskundigen en internationale partners,” gaf Kanhai aan. Hij onderstreepte de noodzaak van gerichte investeringen en samenwerking om het opleidingsniveau binnen het KPS te verbeteren.
Erkenning en professionalisering van politieopleidingen
Namens de Curaçaose delegatie gaf Alpha Falbru, directeur van het Opleidingsinstituut Rechtshandhaving & Veiligheidszorg (ORV), een presentatie over de politietrainingen in Curaçao. Het ORV functioneert als een onafhankelijk opleidingsinstituut en waarborgt de kwaliteit van politieopleidingen door deze te laten erkennen door het ministerie van Onderwijs. “Onze opleidingen zijn gebaseerd op functiebeschrijvingen en werkprocessen, zodat ze aansluiten op de professionele eisen in het werkveld,” aldus Falbru.
Korpschef Isaacs sprak zijn waardering uit voor de open uitwisseling van informatie en de bereidheid om samen te werken. Hij kijkt uit naar de verdere ontwikkeling van concrete samenwerkingsverbanden met Curaçao. Met de ondertekening van het twinningsprotocol in het vooruitzicht wordt verwacht dat beide landen hun inspanningen kunnen bundelen om justitiële uitdagingen in de regio effectiever aan te pakken.