Tijdens het economisch debat van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), dat dinsdag 13 en woensdag 14 mei plaatsvond in het Assuria Event Center, kwam het functioneren van het overheidsapparaat opnieuw ter discussie te staan.
Vertegenwoordigers uit de politiek en economie debatteerden over goed bestuur, het financieel-economisch beleid en de noodzaak tot rationalisatie van de publieke sector. Daarbij klonk stevige kritiek op politieke benoemingen en het gebruik van de overheid als werkverschaffer.
Econoom Waddy Sowma stelde dat politieke partijen aan de macht de neiging hebben om de overheid te gebruiken als vangnet voor partijloyalisten. Deze praktijk werd door voormalig parlementsvoorzitter Jenny Simons (NDP) krachtig van de hand gewezen. “Dat gaan we niet doen,” verklaarde zij resoluut. Tegelijkertijd erkende ze dat in het verleden alle regeringen de fout hebben gemaakt om via de overheid armoede te bestrijden. “Maar het ambtenarenapparaat is daar niet voor bedoeld,” aldus Simons.
Simons benadrukte dat het rationaliseren van het overheidsapparaat geen synoniem is voor massaontslag. “Wat in 80 jaar is opgebouwd, breek je niet in drie jaar af. We zitten bovendien niet in een economisch klimaat waarin dat verantwoord is,” zei ze. De focus moet volgens haar liggen op het opstellen van ontbrekende wetgeving, digitalisering en het verminderen van micromanagement door ministers. “Dat is mede de reden waarom het apparaat nog niet is hervormd.”
Volgens econoom Winston Ramautarsing ligt de kern van de economische problemen bij slecht openbaar bestuur. Hij stelde dat zowel de vorige als de huidige regering verantwoordelijk zijn voor het uitbreiden van het overheidsapparaat. “De NDP heeft 7.000 ambtenaren toegevoegd. De huidige regering verving 7.500 gepensioneerden met ‘friends and family’,” zei hij kritisch.
Bronto Somohardjo (PL) verwees naar de reeds ingezette Public Sector Reform, waarbij duplicaties in het systeem aan het licht kwamen, zoals ambtenaren met dubbele salarissen. “Het kon beter, maar er is een aanvang gemaakt en we gaan door,” gaf hij aan.
Namens DA’91 pleitte Angelic del Castilho voor een herverdeling van functies binnen de overheid in plaats van massaontslag. “Goed bestuur en professionalisering zijn essentieel, maar er moet ook ruimte gecreëerd worden voor het midden- en kleinbedrijf,” aldus Del Castilho. Haar visie is dat via gerichte trainingen en stimuleringsmaatregelen ambtenaren na 2028 op natuurlijke wijze kunnen doorstromen naar het bedrijfsleven, wanneer de inkomsten uit de oliesector naar verwachting op gang komen.
Het debat onderstreepte de breed gedragen consensus dat hervorming van het overheidsapparaat noodzakelijk is, maar met behoud van sociale stabiliteit en economische realiteit.