In het kader van Dag van de Aarde heeft president Chandrikapersad Santokhi en tevens Chief Boy scout van de Surinaamse Padvinderij, een nieuwe tamarindeboom geplant op het Onafhankelijkheidsplein.
Bijna twee weken geleden is de tamarindeboom, die in 1930 werd geplant, door ouderdom en harde wind omgevallen. Santokhi, die door de padvinderij is uitgenodigd om de eerste boom te planten, zegt dat dit een kleine stap is naar het brengen van balans, desondanks is het significant om stil te staan bij klimaatsverandering. In 1970 werd de eerste Dag van de Aarde herdacht. Verschillende landen staan wereldwijd voor de 54ste keer stil bij de gevolgen van klimaatsverandering en brengen respect op voor de aarde.
Onze planeet aarde wordt nu ernstig bedreigd door de stijging van temperaturen. Er is volgens de president geen balans en dat is duidelijk te merken aan de aarde die terug aan het vechten is. “We kappen bomen, maar we planten ze niet terug. De wereld gaat zich hiertegen verzetten en herstellen maar krijgt daarvoor de kans niet”, merkt de president op.
Voor Santokhi is het belangrijk dat Suriname haar status als een van de drie landen die carbon negatief is, blijft behouden. Dat wil zeggen dat Suriname weinig tot geen uitstootgassen produceert en in evenwicht is met het zuiveren van deze uitstootgassen. “Op dag van de Aarde moeten we alles doen om onze aarde te beschermen. En de boy scouts doen hun deel in deze. Op deze dag leveren zij een bijdrage om onze planeet te redden en dat doen we door planten van een boom.”
De padvinderij zal een traject starten om meerdere bomen te planten. Directeur Openbaar Groen Indersingh Gangabisoensingh, die ook aanwezig was, verklapt dat zijn afdeling van plan is om 1 miljoen bomen te planten. In samenwerking met het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij worden er voorbereidingen getroffen om klimaatsveranderingen tegen te gaan. “Heel binnenkort gaan wij een megaproject lanceren en 1 miljoen bomen planten in Paramaribo en de districten. Dit zal invloed hebben op de mens, maar ook onze stijgende temperatuur”, aldus Gangabisoensingh. Hij is van mening dat niet alleen planten aan de orde zal komen, maar ook het onderhouden van de bomen is even belangrijk.
Gangabisoensingh zegt verder dat wij als Surinamers veel meer respect moeten tonen voor ons land en natuur. “We zien heel veel troep langs de straten en de rivieren. Ik doe een beroep op de samenleving om dit na te laten willen we respect tonen aan onze aarde. Want bij het opschonen gaat er heel veel budget gemoeid om dit alles schoon te maken”.