Boeren hun kostgronden aan de Bramtimakaweg te Weg naar Zee zijn onder water gelopen. “Mijn aanplant van ongeveer 800 markoesaplanten die heb ik dus kwijt”, zegt Fabian Esajas die aan landbouw doet.
Volgens Esajas is er sprake van een dambreuk en is het zout water gedrongen naar de verschillende kostgronden. Esajas zegt dat de mangrove bomen die geplant waren door professor Naipal geen oplossing hebben gebracht. “Het zout water is niet goed voor mijn aanplant.” Esajas trok vorig jaar aan de bel want hij was niet eens met de aanpak van Naipal, omdat het naar zijn inziens niet effectief was. Hij gaf toen aan dat de mangrove bomen die binnen het eerste project van Naipal was geplant te Weg naar Zee niet gegroeid zijn zoals hij had gehoopt.
Naipal is sinds 2015 bezig met de aanplant van Mangroves langs de kust te Weg naar Zee. Alvorens de Mangroves geplant kunnen worden, bouwt de professor kwelders gemaakt van bamboe om de modder en landmateriaal dat aan het wegspoelen is tegen te houden. De mangrove op haar beurt zou land afkalving moeten tegenhouden. Echter merken de landbouwers uit het gebied daar bitter weinig van. In een gesprek met TBN hebben de boze landbouwers van Weg naar Zee professor Naipal geconfronteerd, omdat zij van mening zijn dat zijn mangrove en kwelder project niet werken. Naipal gaf toe dat het project in het begin wel goed liep, echter merkte hij na 2020 dat de resultaten aan het afnemen waren. “Wat was afgespaand is dus afgenomen. We trachten met de middelen die wij hebben de kust te beschermen.” Wat de redenen zijn dat de resultaten afnamen is niet duidelijk aangegeven door Naipal.
De dammen van Weg naar Zee staan nu volgens Naipal open en bloot voor de grote golven van de zee, dit heeft als gevolg dat er grote stukken land afkalven. Het land dat eerder in het project was ‘gewonnen’ is er dus niet meer om de dammen te beschermen. Naipal heeft getracht met kwelders dicht bij de dammen te beschermen. De boeren zijn echter van mening dat er gewerkt moet worden aan een stenen dam. Naipal is van mening dat zijn kwelders in zekere mate toch hebben gewerkt. “Als ze er niet waren was de situatie hoogstwaarschijnlijk nog erger geweest”, geeft hij duidelijk aan. “We hebben niet kunnen voorkomen dat het water voor overlast heeft gezorgd, maar we hebben wel kunnen voorkomen dat het erger zou zijn geweest als het er niet was.”
Volgens Naipal is de regering op de hoogte van het verlies van de landbouwers en spreekt de hoop uit dat de regering de landbouwers tegemoet komt. De minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij, Parmanand Sewdien zei voor aanvang van de raad van ministers vergadering dat klimaatsverandering ook een van de uitdagingen is voor de landbouw, waarvoor er duurzame oplossingen gezocht moeten worden. Hij zegt dat er niet zo snel gegrepen moet worden naar het vergoeden van de landbouwers zonder eerst goed te onderzoeken wat de oorzaken zijn. “Professor Naipal heeft getracht met zijn kwelders een oplossing te brengen, maar het is naar mijn gevoel nog te kleinschalig en moet hij meer support krijgen. De systemen werken, maar de grootschaligheid moet komen.” De minister geeft aan dat er plannen zijn om enkele machines te sturen naar Weg naar Zee om te kijken wat zij kunnen doen om erger te voorkomen. “Daarna gaan we met de boeren zitten en zaken inventariseren en de vervolgstappen te bespreken”, aldus Sewdien.