Nederland maakte veel stampei toen werd gezegd dat Nederlandse vertegenwoordigers Bouterse geen hand willden schudden vanwege zijn veroordeling in Nederland. Nederland toonde in het openbaar met veel bombarie de belerende vinger. Maar wat zien wij nu? Wat leren wij nu? De soep wordt heus niet zo heet gegeten als die wordt opgediend, want dat zei Nederland in 2020 ook over Ronnie ‘Bravo’ Brunswijk. En wat zagen wij op en rond 25 november 2020 toen de belerende Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Stef Blok, in Suriname was? Juist, hij zat lekker aan tafel met Bravo en ze hebben samen gegeten en gedronken.
Wat hebben wij gezien toen Mark Rutte naar Suriname ging? Juist, Mark zat lekker aan tafel met Bravo en hief ook nog een glas heerlijk helder bier met hem. En wat zagen wij afgelopen dagen met de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken van Nederland, Wopke Hoekstra? Juist, hij zat broederlijk op de eerste rij met Bravo. En Bravo was zeer vriendelijk in zijn toespraak naar Wopke die ook heel vrolijk bij keek.
Dus de soep is helemaal niet zo heet gegeten als Nederland die op diende. Wat betekent dit in breder context?
Nederlandse heisa rond Bouterse
Dus de hele heisa en bombarie over Bouterse was kennelijk ook bühnepraat van Nederland. Het blijft echter een theoretische exercitie of Nederland toen ook de soep niet zo heet zou eten, want de ijstest is helaas nooit geweest. Bouterse heeft toen in zijn regeerperiode zelf tegen Nederland gezegd dat ze dan maar beter kunnen wegblijven als ze zo “brutaal” vingertjes wijzen.
Deze houding van Bouterse en van Nederland naar elkaar is toen maximaal uitgemolken door met name de VHP, want die ging ermee aan de haal door erop te wijzen dat de relatie met Nederland alleen pas hersteld kan worden als Bouterse van het politiek toneel verdwijnt. Met wat wij nu weten rond de houding van Nederland in het geval van Bravo kunnen wij aannemen dat het allemaal lekker los zou lopen als Bouterse zelf flexi – mooi woord in Suriname – zou opstellen, maar Bouterse beet flink van zich af. Let wel, het was Bouterse die de deur dicht hield voor Nederlandse betrokkenheid in Suriname en NIET Nederland. Dus niet andersom, hè!
Was de afwezigheid van een intensieve betrokkenheid van Nederland dan destructief? Dat werd wel breed en ook maximaal uitgemeten door de VHP. Maar wat zien wij nu? Ondanks dat de VHP naast hun partijkleur ook zo oranje getint is dat er nul komma nul materiële verbetering is in de betrokkenheid van Nederland bij Suriname. Let wel ik heb het over MATERIËLE VERBETERING, dus niet over paar pleisters en paracetamols en paar verdwaalde Nederlandse ambtenaren bij onder andere Financiën en CBVS die met al hun wijsheden de financiële rotzooi niet hebben kunnen veranderen.
Dus wat is de per saldo winst van de wagenwijde open deur naar Nederland?
Wat leren wij?
De relevantie van dit betoog is om te illustreren dat Suriname onnodig verdeeld is en vergiftigd is met broodje aapverhalen van de VHP over de isolatie van Suriname en de afhoudende houding van het buitenland daarmee doelende op Nederland die kennelijk met hun zilvervloot in de monding van de Suriname rivier op goede tij – op de VHP – stonden te wachten. Nu 3 jaar later schijnt de zilvervloot lekke band te hebben. Een paar verdwaalde containers zijn uit het schip gevallen en gedreven naar de kade van Marine trap, meer is het niet geworden.
Voor de goede orde, ik pleit hier niet voor steun van Nederland aan Suriname, want waarom zou Nederland dat doen met belastinggeld van de hard werkende Nederlanders, inclusief diaspora, als de Surinaamse regering lekker aan het vermorsen is. En ik pleit niet voor Bouterse, maar ik probeer onzinnigheden bloot te leggen.
Het is belangrijk dat Suriname langzaam begint te snappen dat er veel onzin is verteld. Veel leugens zijn verteld over schulden, buitenland en over mensen rechten. Op alle vlakken scoort deze regering vele malen slechter. Ze maken meer schulden, ze hebben gedonder met het buitenland buurland Guyana voor 150 visvergunningen en ze vertrappen mensenrechten met hun olifanten laarzen wreed, ook zo’n mooi Surinaams begrip.
Het volk moet wakker worden, stoppen te geloven in wat hen is verteld. Het volk moet nu alles in retro analyseren. Mijn artikelen zijn bedoeld om licht in de tunnel waarin iedereen zit te brengen zodat wij dingen gaan zien. Ik deel de opvatting van Cruijff “je gaat het pas snappen als je het door hebt”.
Hikmat Mahawat Khan
Noot : ik heb niks en niets te maken met geen enkele partij en persoon, ook al word ik verweten en beplakt met stickers wat gebruikelijk is in dit soort situaties. Mi ne spang mie kuif.