Arbeidsminister Steven Mac Andrew zegt dat dat de informele sector duidelijk aan het groeien is. Hij verklapte dit woensdag kort voor de ministerraadsvergadering.
De bewindsman stelt dat er momenteel een heleboel zaken op de arbeidsmarkt gaande zijn waaraan er aandacht besteed moet worden door de autoriteiten. Hij geeft aan dat er onderzoek is gedaan, maar nog meer doorlichtingen moeten komen naar de verschillende aspecten die deze veranderingen op de arbeidsmarkt teweegbrengen.
De functionaris zegt verder dat er een gebrek aan arbeidsplaatsen heerst op de Surinaamse markt. Dit gebrek is in alle sectoren binnen de economie te merken. Hij stelt dat er bij wijze van spreken veel mensen informele jobs doen waar het beter betaald is. “Handmatig werk is gevraagd en je merkt dat de mensen juist veel daarvan afzien.” De minister geeft aan dat er verschillende aspecten spelen bij het fenomeen van gebrek aan arbeidskrachten in bepaalde organisaties. Hij geeft aan dat er zelf uit onderzoek is gebleken dat vele mensen niet willen werken, omdat lonen niet aantrekkelijk zijn.
De minister stelt dat aanbod van arbeidskrachten op de markt ook veel te maken heeft met wat het onderwijs te bieden heeft. “We weten dat wij ook veel te maken hebben met lage scholingsgraad in Suriname.” De bewindsman geeft aan dat gewezen onderwijsminister Marie Levens al had aangegeven dat ruim 45 procent van de samenleving een gewoon lager onderwijs diploma heeft. Hij stelt dat dit ook een groot obstakel vormt voor vraag en aanbod op de arbeidsmarkt. “Dat zijn issues die wij moeten bekijken.”
De bewindsman zegt dat mensen toch in staat gesteld moeten worden om een opleiding te volgen, om te voldoen aan de wensen van werkgevers of om gewoon als zelfstandige aan de slag te kunnen. Echter, de minister zegt dat dit niet alleen een vraagstuk is die in Suriname alleen speelt. Hij verduidelijkt dat dit ook in het buitenland gaande is. Hij stelt dat ook in die landen blijkt dat mensen bepaalde werkzaamheden niet willen doen. Mc Andrew benadrukt dat als oplossing, om toch invulling te geven aan de vraag op de Surinaamse markt, buitenlanders gehaald kunnen worden om de job gedaan te krijgen.