“Intussen hebben 77 landen besmettingen met de omicronvariant gemeld. De realiteit is echter dat Omicron waarschijnlijk al in de meeste landen zit, al is het nog niet ontdekt”, zegt WHO-directeur Tedros Adhanom Ghebreyesus. Hij verwacht dat Omicron vanwege de snelle verspreiding zal zorgen voor een groot aantal gevallen, waardoor onvoorbereide gezondheidssystemen weer onder enorme druk komen te staan. Dit zal het geval zijn zelfs als het ziektebeeld minder ernstig blijkt bij Omicron, de meest recente coronavariant.
In zijn toespraak op 14 december haalde Ghebreyesus weer het belang van vaccinaties aan. De pandemie zal niet eindigen als er ongelijkheid in vaccinatiegraad blijft. “De WHO is niet tegen boosters, we zijn tegen ongelijkheid. Het is simpel, elk land moet als prioriteit stellen om de minst beschermden te beschermen, niet degenen die al het meest beschermd zijn”, zegt hij.
De WHO-directeur legde uit dat er grote ongelijkheid is in vaccinatiegraad tussen verschillende landen. In 41 landen op de wereld is zelfs nog niet eens 10% van hun bevolking gevaccineerd en 98 landen zitten op nog geen 40%. Uit vrees voor de omicronvariant hebben sommige landen besloten hun populatie te voorzien van een booster, terwijl er geen bewijs is dat dit additionele bescherming biedt, stelt Ghebreyesus.
“Het doel is om overal levens te redden”, geeft Ghebreyesus aan. Hij vindt het niet goed dat landen vaccins hamsteren. Tegelijkertijd blijft de WHO-topman stilstaan bij het belang van het simultaan met de vaccins naleven van de overige maatregelen zoals afstand behouden, handhygiëne en het aandoen van een mondneusbedekking.