De Surinaamse Vereniging van Journalisten (SVJ) en de stichting Wi Tru Sranan (WTS) hebben zaterdag een dialoogsessie afgesloten. De twee groepen hebben van gedachten gewisseld over het belang van waarden en normen binnen de beleving, journalistiek en media.
Er is vooral flink gediscussieerd over het belang van normen en waarden binnen de journalistiek. SVJ-voorzitter Vishmohanie Thomas zegt dat het belang van deze discussies moet worden ingezien.
Beter
De SVJ-voorzitter merkt verder op dat er verbetering moet komen wat betreft de naleving van gunstige normen en waarden binnen het journalistieke veld. ”We weten wel dat ze er zijn. Het is de bedoeling dat wij erover gaan praten. Het is goed om ze aan te halen en te vertellen waarom het belangrijk is.”
Thomas meent dat de journalistiek ook heel erg bekend staat voor de naleving van normen, waarden en ethiek. Binnen het vakgebied wordt er naar een punt gestreefd, waarbij betere journalistieke inzichten en producties ervanaf komen.
Start
Dirk Currie, voorzitter van stichting Wi Tru Sranan zegt dat dialoogsessies kunnen helpen om de maatschappelijke betrokkenheid van organisaties te verbeteren en aan te wakkeren. “Er is behoefte om deze gesprekken te voeren. Het kan altijd beter en daarom moeten wij praten over deze zaken. Na vertrek moeten we nog meer gemotiveerd zijn om verandering te brengen in onze naleving van normen en waarden”, merkte Currie enthousiast op.
De voorzitter meent dat de aankondiging van de reeks aan dialogen via de media is gedaan. Het is daarom van belang dat er bij de groep ‘media en journalisten’ wordt gestart. Currie zegt dat er rond eind juli een andere sessie wordt afgewerkt met een andere maatschappelijke groep.
Vierde macht
De discussie werd geleid door columnist Sharda Ganga. Tijdens een presentatie binnen de dialoog gaf zij als een van de belangrijke ‘punten’ aan dat als de journalistiek de vierde macht is, het bewezen moet worden met de handel en wandel van journalisten. Het moet volgens haar vooral terug te zien zijn in de objectiviteit bij beoefenaars van dit beroep.
Een belangrijk punt dat naar voren kwam bij de discussie is dat journalistiek zich moet kunnen onderscheiden van de snelle ‘sociale media’ die nu vooral veel nieuwszaken publiceert, welke als nieuws worden gezien. Er is ook gesteld dat het duidelijk moet zijn en blijven dat binnen de journalistiek betrouwbaarheid gegarandeerd is en de waarheid wordt gepubliceerd.
Journalisten van verschillende media waren vertegenwoordigd bij de dialoog. Het was wel duidelijk dat er veel meer leden van de schrijvende pers vertegenwoordigd waren. Het gros van de reporters was van mening dat de journalistiek de rol van waakhond binnen de samenleving, maar ook de wereld nu meer dan ooit moet innemen. Er moet ervoor gewaakt worden dat de democratie gewaarborgd blijft, in moeilijke tijden.