DOE-voorzitter, Steven Alfaisi, heeft in Nederland een brainstormsessie gehouden met de Surinaamse diaspora. Het thema van de inleiding van de voorzitter DOE was:“FA UN KAN DOE MORO BUN GI SRANAN?” met als subthema: “Hoe breken we als Sranansma de vicieuze cirkel van onderontwikkeling, neergezet door de bestuurders van de afgelopen 70 jaren?”
De kern van zijn analyse was een open deur intrappen inzake een niet duurzaam bestuurd en ontwikkeld Suriname. Dat we goed tot ons dienen te laten doordringen dat per saldo het regeren over de afgelopen 70 jaren Suriname en de Sranansma een negatief saldo heeft opgeleverd. Zijn standpunt is dat we geen stuivertje kunnen blijven verwisselen tussen de leiders of hun politieke organisaties die fundamenteel hieraan hebben bijgedragen. “We hebben een morele en spirituele verplichting hiertegen te strijden en een andere keuze te maken.” De voorzitter riep alle Sranansma, waar ook ter wereld op, om dit proces te ondersteunen en deze strijd aan te gaan en fu DOE Bun Gi Sranan. Te beginnen met een bewustwordingsproces te initiëren. Weg van populisme, corruptie en leugenpolitiek.
Het is evenwel een gevecht van lange adem tegen de gevestigde orde en belangen van bijna onuitputtelijk kapitaal genesteld in vele grote partijen. Maar overwinning zal pas een feit zijn, wanneer we bij de duurzame ontwikkeling van ons land geen ruimte laten voor uitsluiting of discriminatie op basis van: in welk land we wonen, religie, politieke kleur, seksuele geaardheid of etnische komaf. Maar dat we alle positieve krachten bundelen van naar eerlijke, strevende en rechtgeaarde Surinamers, om met een duidelijke wil en visie Surinamers te binden om Suriname duurzaam te ontwikkelen, houdt Alfaisi voor in zijn betoog.
In dit kader presenteerde de voorzitter ook DOE’s ideologie en visie van PRO SURINAME & SURINOMICS, met de duurzame ontwikkeling van Suriname en de Sranansma op de 1e plaats. Dat we gaan van een grondstoffen exploitatie en importeconomie naar een economie die duurzaam en groen is en waar investeren in de Surinamer, innovatief onderwijs en lokale productie high priority is.
Waar we van een zorgstaat de transitie maken naar een kansen en rechtvaardige staat. De randvoorwaarden hiervoor zijn o.a.: Goed bestuur, anti-corruptie-, Wi Na Wan cultuur, eerlijkheid, uitmuntendheid, transparantie, sterke instituten, wet en recht, veiligheid, gezin als basis, dienend leiderschap, respect voor waarden en normen.
Binnen dit geheel heeft diaspora wereldwijd ook een belangrijke rol en verantwoordelijkheid. Het zijn onze eigen Sranansma die vanwege omstandigheden hebben gekozen om voor beter, dit in een ander land te doen. Hun familie zitten nog daar en zij leveren reeds hun bijdrage middels goederenpakketten, financiële hulp en inzet van expertise. “Wat we nog moeten doen, is dus op nationaal niveau een visie en beleid ontwikkelen en het geheel beter gaan organiseren en structureren in gezamenlijk overleg.” De aanwezigen waren ook zeer kritisch over vaagheden of onrealistische zaken in verkiezingsprogramma’s van Surinaamse politieke partijen en vroegen aan de DOE-voorzitter beleid te concretiseren en uitvoeringsgereed te hebben voor na mei 2025.
Deze ontmoeting is georganiseerd door de Vrienden van DOE Nederland en ook gefaciliteerd door de voorzitter van het Diaspora Instituut Nederland (DIN), John Brewster, en de Vereniging Ons Suriname. Aanwezig waren Vrienden van DOE, genodigden, de voorzitter van DIN, de voorzitter van Vereniging Ons Suriname, Vincent Soekra en de lokale pers Culturu TV die het geheel live uitzond. Bij deze gelegenheid kreeg de DOE-voorzitter de gelegenheid de visie van DOE over de sociaal – economische ontwikkeling van Suriname en haar diasporabeleid te presenteren en werd afgesloten middels een paneldiscussie. In het panel zaten de DOE-voorzitter en de DIN-voorzitter.