Het Amerikaanse leger heeft het personeel van de Amerikaanse ambassade in Haïti geëvacueerd vanwege voortdurend bendegeweld in het land. Een groot deel van de omgeving van de ambassade is in handen van bendes. Daarom zijn militairen naar de ambassade gebracht om het pand en de aanwezige medewerkers te beveiligen.
Ook de delegatie van de Europese Unie heeft maatregelen genomen. De delegatiekantoren zijn gesloten en het aantal medewerkers is teruggebracht tot het hoogst noodzakelijke. Europese diplomaten zijn uitgeweken naar de naburige Dominicaanse Republiek vanwege “de zeer gespannen veiligheidssituatie”, zoals gemeld door een woordvoerder van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken aan persbureau DPA.
Het geweld van machtige bendes, die een einde willen maken aan de interim-regering van premier Ariel Henry, heeft grote delen van het land lamgelegd. Bendes hebben het merendeel van de hoofdstad Port-au-Prince in handen en vielen afgelopen week de twee grootste gevangenissen van het land binnen. Daar werden ruim 4000 gevangenen bevrijd en er vond plundering plaats. Het is onduidelijk hoeveel mensen inmiddels het slachtoffer zijn geworden van deze gewelddadigheden.
De situatie escaleerde eind vorige maand. Premier Henry was op dat moment in het buitenland op reis en is niet meer teruggekeerd. De internationale luchthavens van Haïti zijn gesloten en Henry is niet welkom in het buurland, de Dominicaanse Republiek. Dit land maakt zich ernstig zorgen over het geweld en noemt de situatie in Haïti een “directe bedreiging voor onze veiligheid en stabiliteit.” Henry verblijft momenteel in Puerto Rico en heeft beloofd halverwege 2025 nieuwe verkiezingen te houden. De twee belangrijkste bendegroepen, die inmiddels zijn gefuseerd, eisen echter zijn vertrek. Anders waarschuwt de leider voor het uitbreken van een burgeroorlog.
Vandaag komen Caribische leiders bijeen in Jamaica om te praten over de situatie. Onder andere Brazilië, Frankrijk en de Verenigde Staten zijn ook uitgenodigd. Ondertussen hebben de Haïtiaanse burgers te maken met de gevolgen van een hongersnood. De Verenigde Naties vrezen dat meer dan 11 miljoen inwoners niet genoeg te eten zullen hebben.