“Het kost heel veel tijd en geld om van een deplorabele staat naar topzorg te gaan.” Dit zegt directeur Rakesh Gajadhar Sukul van Volksgezondheid als reactie op het luiden van de noodklok door de specialisten van het Academische Ziekenhuis (AZP).
De directeur zegt dat er zeven jaren geleden ook een noodklok was en die noodklok is gebleven. Hij meent dat er aan de hand van de goedgekeurde begroting is geïnvesteerd in de zorg. “We hebben geen 21 procent BTW en andere inkomsten om topzorg aan te bieden. We doen wel ons uiterste best met alles wat we hebben.”
Hij zegt verder dat de zorg te maken heeft met braindrain en financiële problemen. “De mensen vertrekken naar het buitenland om beter te verdienen en een beter bestaan te hebben. Verplegers die hier USD 300 verdienen, verdienen in de Caribische landen, Nederland en België 10 maal meer. We moeten daar rekening mee houden en we moeten ervoor zorgen dat er meer mensen opgeleid worden, zodat deze ingezet kunnen worden in de zorg.”
Het braindrain-probleem is niet binnen enkele weken of maanden op te lossen. “Er is planning nodig en we zijn enkele jaren terug begonnen om dit probleem aan te pakken.” Er zijn gesprekken geweest met Covab, zodat de opleiding meer mensen kan opleiden. Zolang je niet meer betaalt, kun je niets doen tegen braindrain. Dit probleem gaat zeker nog de komende 15 jaren duren, maar de aanzet is al gemaakt om dit probleem aan te pakken.”
Sukul weet dat er af en toe sprake kan zijn van schaarste aan medische middelen en medicijnen, maar er moet dan genoeg geld beschikbaar zijn om deze artikelen aan te schaffen. “Er moeten dan prioriteiten gesteld worden, zodat er zoveel mogelijk levens gered kunnen worden. Het blijft uitdagend.” Hij gaf verder aan dat het BGVS SRD 63 miljoen moet krijgen van de begroting van vorig jaar. Alles is goedgekeurd en nu is het wachten op het Ministerie van Financiën en Planning, zodat het geld vrij wordt gemaakt.
Sukul merkte ook op dat het medisch microbiologische lab en het pathologisch-anatomisch lab wordt gemoderniseerd. Er zijn ook kanker geneesmiddelen aangeschaft, zodat patiënten niet naar het buitenland hoeven. “Het zijn allemaal zaken, waaraan gewerkt wordt. Het is niet zo dat er niet wordt gewerkt. Het geld hiervoor gaan we niet krijgen door te bedelen. We moeten niet ons hele leven lang bedelen, er moet zelf gegenereerd worden om alle kosten te dekken.”
De directeur meldt verder dat er een aantal projecten in de pijplijn zit voor de gezondheidszorg. Zo is er USD 1.3 miljoen gereserveerd voor de cardiochirurgie zorg. Er is meer dan een half miljoen USD gereserveerd voor de verschillende missies, zoals de kinderhartmissie en de neurochirurgische missie. “Dit alles zou niet kunnen gebeuren als er niets was. Je moet prioriteiten stellen, want je gaat niet alles tegelijk kunnen doen. Het ministerie is wel bereid om te luisteren en aan te pakken, zodat alle tekorten opgeheven kunnen worden.”