Het ontbreken van Klebert Drenthe en Ludciano Wijdenbosch op de kandidatenlijst van de Nationale Democratische Partij (NDP) voor De Nationale Assemblée (DNA) leidt tot felle discussies op sociale media.
Beide kandidaten behaalden bij de vorige verkiezingen een aanzienlijk aantal stemmen, maar zijn dit keer niet terug te vinden op de lijst die door het partijbestuur is samengesteld. Hun afwezigheid roept vragen op over de strategie van de partij in aanloop naar de verkiezingen van 2025.
Opvallende keuzes op de kandidatenlijst
Op de lijst prijken wel namen van kandidaten die in Paramaribo in 2020 beduidend minder stemmen behaalden. Dit geldt onder anderen voor Rabin Parmessar (625 stemmen) , Melvin Bouva (673 stemmen) , Tashana Lösche (588 stemmen) en Stephen Tsang (276 stemmen). De keuzes van het partijbestuur roepen bij velen de vraag op welke criteria zijn gehanteerd bij de lijstvorming.
Bij de vorige verkiezingen waren, na lijsttrekker Desi Bouterse, de meeste stemmen in Paramaribo voor André Misiekaba, Jennifer Simons, Ludciano Wijdenbosch (2317 stemmen) en Klebert Drenthe (1655 stemmen). Twee van deze populaire stemmentrekkers keren nu niet terug, wat volgens de social media critici een gemiste kans is voor de partij.
Officiële bekrachtiging en opvallende namen
Het Centraal Politiek Orgaan (CPO) van de NDP heeft de door het hoofdbestuur voorgedragen lijst inmiddels officieel bekrachtigd. Hoewel het merendeel van de kandidaten al eerder was vastgesteld, zijn op de laatste dag nog enkele aanpassingen gedaan.
Van de zestien zittende Assembleeleden van de partij keren elf terug op de lijst. In de top 10 bevinden zich onder anderen Ashwin Adhin (2), Ann Sadi (5), Rabin Parmessar (6), Stephen Tsang (8) en Iona Edwards (9). Vijf huidige Assembleeleden hebben een prominente plek gekregen, de overige zijn ondergebracht in de top 20.
Speculatie over koers en strategie
De NDP behoudt zich het recht voor om waar nodig nog wijzigingen door te voeren in de samenstelling van de lijst. Intussen blijft de discussie op social media aanhouden. Vooral het ontbreken van Drenthe en Wijdenbosch blijft onderwerp van speculatie over de koers die de partij wil varen richting de verkiezingen.
De komende weken zullen uitwijzen of de huidige samenstelling van de lijst bijdraagt aan versterking van het partijprofiel of juist leidt tot verdeeldheid binnen de achterban.