De gevolgen van de slavernij zijn nog steeds voelbaar in de Surinaamse samenleving. Dit zei voorzitter Marinus Bee van De Nationale Assemblee, DNA, maandag 26 juni bij de opening van de workshop slavernijverleden.
Bee zegt dat de gevolgen van slavernij terug te zien zijn in de vorm van sociale ongelijkheid, discriminatie en onrechtvaardigheid, die vaak genoeg ook door de politiek worden gebruikt. De workshop heeft als doel een breed gedragen en eenduidig Surinaams standpunt te formuleren over de aanpak van het slavernijverleden, de impact op het heden en eenwording als kracht voor de toekomst.
De resultaten van deze workshop zullen in de nabije toekomst gebruikt worden om een initiatiefwet te ontwikkelen die alle burgers hun rechten toekent die ze vanwege de ongelijkheid tijdens de slavernij nu nog ontberen. Bee zegt dat groepen zullen moeten samenwerken om een beter begrip te krijgen van de slavernij en de gevolgen ervan. De bedoeling is om daarna een traject te bewandelen om die gevolgen voor de hedendaagse samenleving op adequate wijze in perspectief te brengen.
De DNA-voorzitter vindt het belangrijk om te beseffen dat het slavernijverleden niet alleen een zwarte bladzijde is in de geschiedenis van Suriname, maar een collectieve verantwoordelijkheid die de hele wereld aangaat ongeacht de maatschappelijke positie. Hij vindt het daarom meer dan logisch dat we niet alleen de nazaten van de Afrikaanse tot slaafgemaakten, maar zeker ook de inheemse broeders en zusters meenemen in de gang naar bestuurlijke erkenning voor wat hun rechten toekomt.
De geïnitieerde hokjescultuur van de voormalige kolonisator mag voor DNA anno 2023 niet meer als norm gelden. De workshop staat ook in het licht van de internationale ontwikkelingen, met name de aangeboden excuses voor het slavernijverleden door de Nederlandse premier, Mark Rutte, en Caricom over de aanpak en impact van de trans-Atlantische slavernij op de diaspora, waarbij het besluit is genomen om de Inheemsen op te nemen in de benadering van het slavernijverleden.
President Chandrikapersad Santokhi haalde aan dat er binnenkort een nationaal platform voor het slavernijverleden samengesteld en geproclameerd zal worden. In dit platform zullen deskundigen, relevante NGO’s en belanghebbenden zitting hebben. “Via de vertegenwoordigers van dit platform zullen alle groepen direct dan wel indirect betrokken worden in de discussies over wat na de komma van Nederland, zal moeten volgen”, zegt het staatshoofd.
Het platform slavernijverleden heeft als doel om via een nationale dialoog het beleid te helpen formuleren dat als basis zal dienen voor een nationaal gedragen standpunt over de excuses. Ook is het platform bedoeld om een inclusieve en een participatieve benadering te waarborgen, maar ook om ervoor te zorgen dat de perspectieven en belangen van de nazaten van tot slaafgemaakten worden meegenomen in de besluitvorming van Suriname. De president zegt dat het nationaal platform voor slavernijverleden dit in nauwe samenwerking met de nationale assemblee zal moeten realiseren. “En tegen die achtergrond is deze workshop van eminent belang.”
Gelet op de nationale en internationale ontwikkelingen over het slavernijverleden zullen tijdens de workshop presentaties gehouden worden over het onderwerp. Ook zullen er werkgroepen gevormd worden om te komen tot een roadmap. Deze roadmap moet een handleiding worden voor de internationale gemeenschap (diaspora), de maatschappelijke groepen, de Surinaamse regering en de DNA bij het komen tot een eenwording en duurzame ontwikkeling voor de nazaten van tot slaafgemaakten en de inheemsen. De workshop slavernijverleden, welke door DNA is georganiseerd, wordt gehouden in de Banquet Hall van Hotel Torarica en wordt morgen afgesloten.