Het Hof van Justitie heeft op 23 april uitspraak gedaan in de rechtszaken van het Centraal Hoofdstembureau (CHS) en het staatshoofd vs. de politieke partijen, De Nieuwe Leeuw (DNL), A20 en Volkspartij Leefbaar Suriname (VLS).
Het Hof heeft geoordeeld dat hoewel de politieke partijen gelijk hebben, het algemeen belang (voortgang van de verkiezingen) zwaarder weegt dan het individueel belang met als gevolg dat de vorderingen van de politieke partijen zijn afgewezen. Dit is niet in goede aarde gevallen bij de politieke organisaties.
Johannes Damodar Patak, jurist tevens DNA-kandidaat van DNL, stelt tegenover de redactie dat de uitspraak van het hof vraagtekens opwekt. Hij legt uit dat binnen het recht alles valt en staat met feiten. “De politieke partijen hebben op grond van feiten bewezen dat de RR-lijsten wel zijn ingediend. Op basis hiervan zou het hof een rechtsgevolg aan moeten koppelen. Maar integendeel zien we dat het Hof de staat heeft veroordeeld in de proceskosten en verzuimd heeft rechtszekerheid te bieden.” De politicus benadrukt dat Het hof zich niet had moeten leiden door aannames van de president, die tevens ook nog de voorzitter is van een politieke partij, maar op basis van feiten.
De jurist legt verder uit dat de motivering van het hof juridisch niet juist is. “Hoe kan het algemeen belang in gevaar zijn, terwijl op de bewuste middag voor de uitspraak de directeur van Binnenlandse Zaken heeft aangegeven dat het wachten is op de uitspraak van het hof om over te gaan tot het finaliseren van de lijsten om vervolgens te drukken”.
Damodar Patak voert aan dat in feite het Hof stelt dat het systeem belangrijker is dan het recht. Het passief kiesrecht is een grondrecht. De uitspraak van het Hof is in strijd met het Bupo-verdrag (artikel 25) en de Grondwet, artikel 52, 53 en 54. De DNA-kandidaat geeft aan dat DNL deze kwestie zal rapporteren aan de OAS. Hij benadrukt dat de democratie is geschaad. Of er een politiek motief achter de stap van de president zit om in hoger beroep te gaan, zegt Damodar Patak: “Ze voelen die heat, hun dagen zijn geteld, het volk zal ze verrassen”.
De DNL en andere politieke partijen kregen rechtsingang om in hoger beroep te gaan tegen het vonnis van de kortgedingrechter in de kwestie van de geschrapte kandidaten op districtsraads- en drie ressortraadskandidaten van de NDP-lijsten in de districten Para, Marowijne, Coronie en Sipaliwini.