De Partij voor Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE) is blij met de voordracht van leden voor de Anti-corruptie Commissie. Echter, de samenleving moet nader worden ingelicht over de leden, zegt DOE-voorzitter, Steven Alfaisi.
Het Ministerie van Justitie en Politie (Juspol) heeft dinsdag de namen gepubliceerd van personen die zijn voorgedragen om in de Anti-Corruptie Commissie zitting te nemen, dit conform artikel 2 lid 4a van de Anti-corruptiewet (SB 2017, nummer 85).
“In ieder geval zijn wij blij met deze stap van deze regering. Het had eerder moeten plaatsvinden, but it’s no use crying over spilled milk, wij moeten nu vooruit kijken”, is de eerste reactie van de partijvoorzitter. “Belangrijk voor ons is dat het onafhankelijke deskundigen zijn, wat betekent dat Juspol meer informatie moet geven over de voorgedragen personen, hun naam en toenaam, wat hun achtergrond is en door wie zij specifiek zijn voorgedragen. De samenleving moet weten wie deze mensen zijn, het moeten onafhankelijke deskundigen zijn en geen gepolitiseerde mensen”, benadrukt Alfaisi.
De partij spreekt zich al jaren uit over corruptie in het land en het uitblijven van een aanpak hiervan. Zo heeft de huidige voorzitter bij zijn kandidaatstelling voor De Nationale Assemblee zijn vermogen laten vastleggen door een notaris. “Daar is waar wij naartoe moeten”, aldus Alfaisi. Hij is verder van mening dat de uitvoering van de Anti-corruptiewet in vol ornaat en zonder aanziens des persoons een enorme economische verademing voor Suriname zou betekenen, “want heel veel middelen die bestemd zijn voor ontwikkelingsdoeleinden verdwijnen in zakken van personen die geliëerd zijn aan een regering die toevallig aan de macht is. Die middelen worden dan beschikbaar om voor de juiste doeleinden te gebruiken.”
De partijvoorzitter zegt dat de partij aan de bel zal trekken in geval de informatie over de voorgedragen leden uitblijft. “Wij zullen een brief aan het Openbaar Ministerie of de minister (van Justitie en Politie) richten voor meer bekendheid over de leden, om te toetsen of zij daadwerkelijk, conform de wet, onafhankelijke deskundigen zijn. De partij kijkt verder uit naar de invulling van de commissie en Alfaisi hoopt dat deze ook de nodige middelen krijgt om te werken. “Wanneer ik praat over middelen, dan bedoel ik niet alleen financieel, maar ook human resources.” Alfaisi zegt dat DOE de stappen die de regering neemt om aan de Anti-corruptie Commissie invulling te geven, als een mijlpaal ziet.