In Duitsland is een week van protesten door boeren van start gegaan. Agrariërs uit het heel land demonstreren tegen de bezuinigingsplannen van de regering-Scholz, die van plan is subsidies voor de landbouw te verminderen.
De protesten manifesteren zich momenteel voornamelijk in wegblokkades en tractoroptochten. In de noordelijke deelstaat Mecklenburg-Voorpommeren werden tussen 06.00 en 09.00 uur alle opritten van snelwegen geblokkeerd, met deelname van enkele honderden boeren volgens de regionale zender NDR. Vrachtwagenchauffeurs sloten zich aan bij de actie, waarbij ze hun ongenoegen uitten over de voorgestelde verhoging van tol voor vrachtwagens.
Daarnaast meldt de Duitse krant Bild dat de boerenprotesten de productie bij een Volkswagenfabriek in Emden, Nedersaksen, hebben verstoord. De productie van verbrandingsmotoren in de fabriek ligt stil vanwege de blokkade van fabrieksingangen door demonstranten.
Boeren hebben ook de grensovergang tussen Ter Apel en Rütenbrock in Nedersaksen geblokkeerd, evenals andere locaties in de deelstaat. In Berlijn stonden vanochtend ongeveer 500 tractoren en vrachtwagens op de laan voor de Brandenburger Tor, waar boeren later een protestactie plannen. In München zijn volgens de lokale politie ongeveer 5500 tractoren onderweg naar het stadscentrum, waar een bijeenkomst gepland staat.
De grootste boerenorganisatie van Duitsland heeft opgeroepen tot deze acties, met name tegen de geplande afschaffing van het prijsvoordeel voor boerenbedrijven bij het gebruik van diesel. Hoewel de regering vorige week afzag van het plan om de belastingvrijstelling voor landbouwvoertuigen af te schaffen, vinden de boeren dit onvoldoende. Beide maatregelen zouden samen de Duitse schatkist een besparing van 920 miljoen euro hebben opgeleverd.