Tijdens een algemene ledenvergadering van de personeelsbond van de EBS is vandaag besloten om de actie op te heffen. Dat bevestigt de bondsvoorzitter Marciano Hellings tegenover de redactie van Key News.
“Met het opheffen van de actie hebben wij het verzoek van de bemiddelingsraad gehonoreerd om de arbeidsrust terug te brengen. Het stichtingsbestuur, de directie en de bemiddelingsraad gaan verder in gesprek met elkaar”, zegt Hellings.
De EBS bond kondigde op dinsdag 6 februari aan dat zij landelijk in actie gaan, omdat de bond en haar leden van mening waren dat zij aan het lijntje werden gehouden door de directie van EBS. Hellings gaf aan dat de bond reeds 4 maanden in gesprek was geweest met de directie, nadat zij in oktober officieel de oude CAO-regeling hadden beëindigd.
Alvorens men is overgegaan tot discussie over een nieuwe CAO, heeft de directie naar zeggen van Hellings aangegeven dat de bond alvast met een bod aan tafel moet komen, omdat zij rekening houden dat de CAO-onderhandelingen wat tijd in beslag kan nemen. “Het kan enkele maanden duren alvorens wij een wensenpakket hebben en dat weten zij ook. We zijn daarom met een voorstel gekomen en hebben gevraagd naar SRD 5000,- koopkrachtversterking en SRD 1000,- aan benzine compensatie”, zei Hellings toen.
Echter heeft de directie besloten om het voorstel van de bond af te wijzen en hebben aangegeven dat ze deze niet konden betalen. Aan de media gaf de directeur van EBS, Leo Brunswijk aan dat werkwijze van de bond ‘verkeerd en ongepast is.’ De EBS-topman vindt dat de koopkrachtversterking van SRD 6000, die de bond heeft gevraagd, niet is onderbouwd. “In januari hebben we gezeten met het bestuur van de bond om over de wensen van de werknemers te praten. De directie heeft toen duidelijk aan de bond aangeven dat de bedragen goed onderbouwd moeten worden. De directie is ook verantwoording verschuldigd”, aldus Brunswijk in gesprek met D-TV Express.
Brunswijk accentueert dat er geen sprake is van een arbeidsgeschil en ziet geen reden voor de werkneerlegging. “In december hebben we kennis gemaakt met het nieuwe bestuur. Ze hebben de vorige collectieve arbeidsovereenkomst (cao) laten vernietigen. Het moment dat je het opzegt, moet je beginnen met een nieuwe onderhandelingsronde. En dat is dan voor 2024. Ze zijn nu in de gelegenheid om de onderhandelingen te starten”, laat de EBS-directeur weten.
Met de bond was een akkoord bereikt dat partijen per 1 maart aan tafel zouden gaan om te praten over de nieuwe cao. In die tussentijd zou de directie de situatie rond de inflatie van ruim 35 procent serieus bediscussiëren. “Er zou alvast als voorloper op de onderhandelingen een percentage aan de werknemers gegeven kunnen worden.” Volgens Brunswijk heeft de leiding 15 procent aangeboden. Hij zegt dat de directie voorstander is van structurele dialoog en altijd open staat om in overleg te gaan met de bond.
De onderhandelingen voor een nieuwe cao moeten volgens de directeur nog starten. Eerder heeft de bond een bedrag van SRD 6000 gevraagd als voorloper op de nog goed te keuren cao, waarbij SRD 1000 als brandstofcompensatie wordt gevraagd. “Ik denk dat de bond in de war is”, aldus Brunswijk, die vindt dat de vakbond zaken duidelijk moet aangeven en onderbouwen. “Zijn ze in actie om de transitieperiode met betrekking tot de cao of om de koopkrachtversterking? Het is een beetje onduidelijk.” De EBS-topman geeft aan dat alle inspanningen gepleegd zullen worden om de energievoorziening te blijven garanderen.
Over de uitspraken van Brunswijk zegt Hellings dat de directeur naar zijn inziens slecht zou zijn geïnformeerd. “Bij het gros van de meetings met het bestuur was hij niet aanwezig en is daardoor zeer slecht geïnformeerd”, aldus Hellings.