Recentelijk hebben diverse banken aangekondigd dat de daglimiet voor geldopnames bij geldautomaten wordt aangepast naar SRD 10.000,-. Deze beslissing komt voort uit de aanhoudende ontwaarding van de Surinaamse dollar, aldus Steven Debipersad, voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES).
Hij benadrukt in gesprek met radio ABC dat dit een duidelijk teken is van de ontwaarding van de SRD, wat ook blijkt uit het uitgeven van coupures van SRD 200 en 500. Hoewel banken in het verleden deze ontwaarding hebben ontkend, stelt de econoom dat het nu een onmiskenbaar feit is geworden.
Debipersad wijst erop dat de aanpassing van de opnamelimiet geen positieve impact zal hebben op de koopkracht van de bevolking. Sinds 2020 is de waarde van de Surinaamse dollar gestaag gedaald, wat heeft geleid tot een afname van de koopkracht van de burger.
Deze voortdurende ontwaarding heeft ook het vertrouwen in het bancaire systeem van Suriname aangetast. Met de recente aanpassing van het opnamelimiet hopen banken het vertrouwen deels te herstellen, maar de diepere problemen van ontwaarding en koopkrachtvermindering blijven bestaan.
Debipersad geeft ook het belang van een breder beleid om de ontwaarding en de gevolgen ervan aan te pakken. Hij pleit voor maatregelen die de stabiliteit van de Surinaamse economie kunnen versterken en de koopkracht van de bevolking kunnen beschermen.
Daarnaast dringt hij aan op meer transparantie en communicatie vanuit de centrale bank en de regering over de financiële situatie en de genomen maatregelen om de ontwaarding tegen te gaan. Alleen zo kan er een duurzame oplossing worden gevonden voor de uitdagingen waarmee Suriname momenteel wordt geconfronteerd op het gebied van valutaontwaarding en economische stabiliteit.