We verspillen de middelen van de belastingbetaler. De economie herstelt zich hierdoor niet, en door de kunstmatige koersdaling is bijna iedereen in paniek. Dit heeft econoom Winston Ramautarsing aangegeven in gesprek met Sun Web TV. Hij is van mening dat de monetaire autoriteiten een signaal hadden moeten geven en hun vermogen om de daling af te dempen moeten inzetten.
“Elk begrotingstekort wordt gedekt door leningen. Als men werkelijk 17,5 miljoen gaat uitgeven, heeft men het ergens geleend. Het IMF, IDB en de Wereldbank lenen ons geld, dus de schuld wordt groter”, merkt de gewezen voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES) op. Hij geeft aan dat er de afgelopen periode meer dan 500 Amerikaanse dollars zijn toegevoegd aan de schuld. “We riepen Gilmore Hoefdraad meneer Leendert, maar deze regering doet niet onder. Ze lenen even hard. We maken het probleem voor de volgende regering alleen maar groter.”
Hij geeft aan dat de komende regering een zeer moeilijke taak zal hebben om de economie duurzaam te herstellen. “Ik zou niet in de schoenen van de komende regering willen staan. Het probleem is nu niet opgelost, maar alleen vooruitgeschoven.”
Ramautarsing zegt dat de regering inkomsten moet halen waar het verdiend wordt. “In de goudsector wordt er veel verdiend, maar te weinig afgedragen. De mensen genieten van de diensten en services van de overheid, maken gebruik van wegen, maar dragen te weinig bij aan belastingen zodat de samenleving kan profiteren van die hulpbron die van ons allen is”, zegt hij. De econoom kan zich niet voorstellen dat de goudzoeker maar 5,5 procent aan belasting afdraagt.
“Het zou moeten worden verhoogd en je moet het daadwerkelijk ook gaan halen.” Behalve inkomsten te halen is volgens Ramautarsing de andere kant van de medaille om onnodige uitgaven te verminderen zeer belangrijk. Hij stoort zich enorm aan de abnormaal vele volgauto’s die worden ingezet voor regeringsfunctionarissen en partijgenoten, familie en vrienden die als ambtenaren worden geaccommodeerd. “Wij verspillen geld.”
De econoom laat weten dat het Internationaal Monetair Fonds (IMF)de belangrijkste dingen alleen binnenkamers vertelt. “Deze regering is door en door corrupt. Er wordt extra geld uitgegeven aan projecten. Elke week hebben we een nieuw schandaal. Het zal wel heel toevallig zijn dat de regering elke week wordt beschuldigd van corruptie.” Hij merkt op dat Suriname op de corruptie-index van de wereld even corrupt is als de vorige regering. “We zijn niet minder corrupt geworden. Wij hebben een dikke onvoldoende gescoord op corruptiebestrijding.”