Het Centraal Hoofdstembureau (CHS) heeft de naam van Edward Belfort officieel verwijderd – niet geschrapt- van de kandidatenlijst van de Nationale Democratische Partij (NDP), na zijn overlijden op maandag 7 april 2025.
Edward Belfort, die de vijftigste positie innam op de NDP-lijst voor de verkiezingen van 25 mei 2025, kan wegens zijn overlijden niet langer deelnemen aan het verkiezingsproces. Het CHS bevestigt dat zijn naam is verwijderd uit de officiële lijst, conform de geldende verkiezingsregels. Op het stembiljet zal nummer 50 dan ook blanco blijven. Kiezers die op dit nummer stemmen, brengen een ongeldige stem uit. Een verschuiving van kandidaten op de lijst blijft uit, wat betekent dat nummer 51 – Ingrid Bouterse-Waldring – haar positie behoudt.
Binnen de NDP was er bezwaar getekend omdat men eerder sprak over het doorschuiven van kandidaat 51 naar nummer 50. De partij stelt dat de Kiesregeling geen grondslag biedt voor opschuivingen binnen de kandidatenlijst vóór de verkiezingen. Volgens de NDP mag de opengevallen plek pas na de verkiezingen worden ingevuld, en enkel in het geval van verkozen kandidaten. De partij benadrukt dat het om een strategisch geplaatste lijstduwer gaat en pleit voor het recht om zelf een vervanger aan te wijzen van de schaduwlijst. Nu is er wel formeel reactie van uit het CHS en is besloten om dus niet door te schuiven
“Een overleden persoon kan logischerwijs geen kandidaat zijn,” verklaarde CHS-ondervoorzitter Wendy Jap-A-Joe tegenover journalisten. Ze benadrukte dat er in het geval van Belfort geen sprake is van zogenoemde ‘scrapping’ – een term die wordt gebruikt wanneer een kandidaat niet voldoet aan de formele vereisten. “Zijn stukken waren in orde, maar vanwege zijn overlijden moest zijn naam worden verwijderd.”
Belfort genoot brede bekendheid als uitgesproken parlementariër en voormalig minister van Justitie en Politie. Hij was jarenlang actief in De Nationale Assemblee, waar hij zich profileerde als kritisch lid van de oppositie, wat hem niet altijd in dank werd afgenomen door zijn voormalige politiekhuis, ABOP. Zijn politieke loopbaan werd gekenmerkt door scherpe debatten, pleidooien voor transparantie en een consequente verdediging van de rechtsstaat. Zijn overlijden markeert een verlies voor de Surinaamse politieke arena.
Het CHS benadrukt dat het verkiezingsproces zorgvuldig en transparant moet verlopen. In gevallen zoals deze schrijft de Kiesregeling duidelijke stappen voor, om de integriteit van de verkiezingen te waarborgen.