Dit mocht nooit zijn gebeurd en mag nooit meer gebeuren! Ook PAREA, de Vereniging van LGBT-professionals, heeft notitie genomen van het filmpje dat viraal gaat, waarin een 15-jarige scholier gepest, beledigd en fysiek wordt mishandeld door medescholieren. Het filmpje laat duidelijk een geval van groepsdruk (peer pressure) zien. De omstanders deden geen enkele moeite om het pesten, beledigen en het fysieke geweld tegen te gaan. Het slachtoffer stond er alleen voor. Het gaat hier om intolerant gewelddadig gedrag, vertoond door jongeren. Daarom geeft dit filmpje een griezelig inkijkje in de toekomst die Suriname tegemoet treedt, als we niets doen.
Nog amper twee maanden terug in juli 2022, heeft Suriname bij de Verenigde Naties (VN) in New York haar eerste voortgangsrapportage over de implementatie van de duurzame ontwikkelingsdoelen (SDGs) gepresenteerd. Van de totaal 17-SDGs werd de implementatie van 5-SDGs geëvalueerd. Daaronder viel ook SDG 4 over kwaliteitsonderwijs. Het centrale uitgangspunt van de SDGs is dat er een positieve transformatie van onze samenlevingen moet plaatsvinden, waarbij niemand wordt uitgesloten (Leave no one behind). Dat beginsel is erop gericht dat alle mensen hun potentieel in waardigheid, gelijkheid en in een gezonde omgeving kunnen verwezenlijken.
Behalve de rapportage door de Staat, heeft onder andere ook PAREA gerapporteerd aan de VN. En exact deze zwakte in het onderwijssysteem, die zich met de mishandeling van de 15-jarige scholier heeft geopenbaard, is door PAREA aangekaart. Suriname heeft nog weinig vooruitgang geboekt bij het wegwerken van genderongelijkheid. Ook is er weinig vooruitgang geboekt in het creëren van een gendergevoelige, veilige, geweldloze, inclusieve en effectieve leeromgeving voor eenieder. Dus ook voor LGBTQI-personen. Erkenning en bescherming van ‘SOGIE’ (Seksuele Oriëntatie, Gender Identiteit en Gender Expressie) bestaat niet in het beleid en de wettelijke kaders van het Surinaams onderwijs.
PAREA heeft in het spotlight report de algemene gezamenlijke aanbeveling die het samen met Stichting Lobi Health Center en Women’s Rights Centre had gedaan, in een eerder UPR-2021 rapport, herhaalt. De overheid moet een nationaal alomvattend seksuele educatie beleid (CSE) ontwikkelen. Dat CSE-beleid moet uitgevoerd worden binnen het onderwijssysteem, in zowel binnen- als buitenschoolse omgevingen. Het CSE moet ook het bewustzijn over SOGIE-gerelateerde kwesties vergroten om zodoende bestaande ongelijkheden als gevolg van discriminatie te verminderen of weg te nemen. Onmiddellijke voordelen van CSE zijn het opheffen van genderongelijkheid en het creëren van een gendergevoelige, veilige, geweldloze, inclusieve en effectieve leeromgeving voor iedereen.
Verder heeft PAREA in het spotlight aanbevolen dat de regering een uitgebreid beleid op seksuele voorlichting moet integreren in het nationale onderwijscurriculum op de verschillende schoolniveaus, in programma’s die gericht zijn op niet-schoolgaande adolescenten en de opleiding van leraren. Ook moet de regering investeren in een effectieve samenwerking met het onderwijssysteem en NGO’s die actief zijn op het gebied van seksuele en reproductieve gezondheid om de seksuele gezondheid van jongeren te verbeteren. Een ander advies is dat de regering maatregelen moet nemen om te garanderen dat er aanbod en tijdige toegang is tot diensten voor gezinsplanning, seksuele en reproductieve gezondheidsdiensten, gezondheidseducatie van adolescenten, inclusief informatie en advies over alle methoden van gezinsplanning, en het opstellen en indienen van staatsrapporten over deze maatregelen. De regering zou ook de Yogyakarta Principles moeten gebruiken als ‘to-do-list’ voor de implementatie van mensenrechten voor LGBTQI-personen. Vervolgens dient er op basis van het Besluit Taakomschrijving Departementen, specifieke acties opgedragen te worden aan de ministeries In ieder geval zijn het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur en het ministerie van Volksgezondheid al geïdentificeerd tijdens gehouden openbare hoorzittingen. Voor de borging van mensenrechten op de werkplek zou het ministerie van Arbeid het best gepositioneerd zijn, terwijl het ministerie van Binnenlandse Zaken het meest geschikt zou zijn om het genderconcept te moderniseren en te reguleren.
Wij drukken de regering op het hart om nu samen met de LGBTQ- en partnerorganisaties acties op te starten om te komen tot een vernieuwd, inclusief en veilige leeromgeving voor eenieder! Samen zetten we onze schouders onder het werk om onze jongeren te vormen tot trotse en respectvolle Surinamers!
Lees hier voor het volledig PAREA Spotlight rapport.