Worstelaars staan te popelen om weer op de mat te stappen. Het proces daartoe is reeds ingezet met de bekendmaking van de Surinaamse Worstel Federatie (SWF) voor haar eerste evenement op zondag 7 mei ‘The SWF warming-up tournament’.
Roelies party venue zal als wedstrijdlocatie fungeren. Dit toernooi staat in het licht van 150 jaar Hindustaanse immigratie. Er is gekozen voor de naam warming-up, omdat het geruime tijd stil was. “De trein start op 7 mei en volgens de plannen mag het niet meer stilstaan. Opwarmen en doorzetten is nu ons doel”, zegt SWF-secretaris Firdaus Ishaak enthousiast.
Het nieuw bestuur heeft een doksa cook-out aan de wedstrijd gekoppeld met als doelstelling de nodige financiën binnen te halen. Verder kijkt de organisatie uit naar een vrijwillige bijdrage en donateurs die de sport willen ondersteunen. Gezien de huidige economische omstandigheden heeft de SWF gemeend de toegang voor het publiek gratis te houden. Naar zeggen van het bestuurslid is speciaal hiervoor gekozen om de worstelsport weer te stimuleren.
Naar verluidt zullen, behalve lokale vechters, ook 5 tot 6 worstelaars (mannen en vrouwen) van Guyana aan dit evenement participeren. “Ter bevordering van de worstelsport proberen wij overal te kijken wat er om ons heen is en zo kwamen wij in contact met de school (Phoenix BJJ and MMA Academy)”, aldus Ishaak. Volgens het bestuurslid heeft het buurland de laatste periode een andere band met Suriname. “Zo proberen wij dan de band verder te verscherpen.”
Aanpak
Naar zeggen van Ishaak heeft het bestuur na de overname een aantal zaken aangepakt en is er gewerkt aan een heel ander beleid. Gevraagd om nadere uitleg verwijst hij naar de inventarisatie van atleten per worstelschool. De focus ligt hierbij voornamelijk op het stimuleren van jongeren om de worstelsport uit te oefenen. “Verder hebben wij een stappenplan om de worstelsport op een hoger niveau te brengen.” Het warming-up toernooi en de cook-out is ook deel van voorgenoemde intentie.
Volgens de secretaris zal het volgend toernooi in combinatie met bijvoorbeeld een family day of een beurs worden georganiseerd. Ishaak benadrukt dat de financiële opbrengsten bestemd zijn voor de ontwikkeling van deze gevechtsport. “Niets is goedkoop nu. Er moet voor alles betaald worden.” Het bestuurslid legt uit dat er grote organisatorische kosten zijn “die gedekt moeten worden.”
Deelnemende worstelaars hebben tot uiterlijk 3 april de tijd om zich op te geven. Hierna zal de samenstelling van wedstrijden plaatsvinden.