“Er is een tekort aan schoonmaaksters en bewakers, waardoor deze mensen nu overbelast worden”, zegt voorzitter Giovanni Beek van Bond Personeel van het Ministerie van Onderwijs (BPMO) in gesprek met D-TV.
De leden van de bond zijn boos op minister Henry Ori, die recent bepaalde uitspraken heeft gedaan in de media. De minister beweert dat de wachters het werk niet goed doen en in dienst zijn getreden alleen voor een dokterskaart. De schoonmaaksters worden betiteld als lui, want de lokalen blijven vies en de meesten worden spookambtenaren genoemd, omdat er in het bestand veel mensen zitten.
Beek merkt op dat de minister steeds zegt dat deze mensen aangetrokken worden tot politiek gewin, maar dat is niet waar. De mensen komen met een aanmeldingsformulier, maar dat wil nog niet zeggen dat de mensen in dienst zijn. “Misschien werkt hij met de cijfers, die aangeven hoeveel mensen een aanmeldingsformulier hebben gehad in 2020, maar in de realiteit is het ministerie en afdeling schoonmaak en bewaking zeer onderbemand.”
Volgens hem is het niet functioneren of deels functioneren van de afdeling fout van de minister en ook deels van zijn beleidsmakers. Sinds zijn aantreden heeft de bond altijd laten merken dat er problemen zijn, waarmee het personeel te kampen heeft. “Je kunt niet slechts twee schoonmaaksters zetten voor een school, die bestaat uit 25 tot 30 lokalen.” “De minister zegt dat er zoveel mensen in dienst zijn, dan waar zijn ze?” Hij beweert dat de schoonmaaksters overbelast worden waardoor ze gezondheidsproblemen krijgen. “Daarom gaan heel wat schoonmaaksters vaker ziek.”
Ook bij de bewaking speelt hetzelfde verhaal zich af. De faciliteiten voor een veilige school zijn er niet. Rondom scholen staan er hoog wied, slechte verlichting en waar er vier tot vijf mensen moeten werken is er alleen maar persoon geplaatst. “De dienst is ook verzwaard.” De bewakers hadden eerder een dienst van 19.00 uur tot en met 7.00 uur om de ene dag, maar nu moeten de bewakers elke dag aan het werk komen van 23.00 uur tot en met 7.00 uur.
De bewakers hebben dan wel recht op een vrije dag in een week. Door deze wijziging kunnen de meeste bewakers geen ander werk doen. “Ze worden onder druk gezet.” Hij zegt verder dat de mensen niet gemotiveerd zijn om te gaan werken. Bepaalde mensen zijn meer dan vier jaar in dienst, toch worden de vaste aanstellingen niet geregeld. Mensen hebben overuren gedraaid, maar worden niet op tijd betaald. “Er worden toezeggingen gedaan, maar die blijven uit.”