De Europese Commissie richt haar pijlen op de sociale mediagigant Meta vanwege bezorgdheid over de maatregelen die het bedrijf heeft genomen rondom de Europese verkiezingen.
Er is grote urgentie omdat de verkiezingen voor het Europees Parlement over ruim een maand plaatsvinden. De bezorgdheid omvat onder andere de verspreiding van Russische desinformatie via advertenties, het onderdrukken van politieke content en de monitoring van activiteiten op Facebook en Instagram.
Meta heeft voor zover bekend nog niet gereageerd. Onder de Digitale Dienstenwet (DSA), die sinds vorig jaar van kracht is, zijn er nu onderzoeken gestart naar vier mogelijke overtredingen. Dit zijn het vijfde en zesde onderzoek dat de commissie onder de nieuwe wet is gestart. Het eerste onderzoek richt zich op het modereren van advertenties op de platforms van Meta. De commissie vermoedt dat de genomen maatregelen van het bedrijf niet voldoende effect hebben, vooral bij reclames die met behulp van generatieve AI zijn gemaakt, zoals zogeheten deepfakes. Het tweede onderzoek gaat over gebruikersberichten die geen kosten met zich meebrengen.
De commissie verdenkt Meta ervan standaard de zichtbaarheid van politiek getinte berichten te beperken en mogelijk onvoldoende uitleg te geven over wat als politieke content wordt beschouwd en hoe beslissingen hierover worden genomen. Het derde onderzoek richt zich op de mogelijkheden voor externe partijen, zoals onafhankelijke onderzoekers en journalisten, om te monitoren hoe Facebook en Instagram werken, inclusief welke berichten en accounts viraal gaan en waarom. Daarvoor heeft Meta al jaren een speciaal dashboard, Crowd Tangle. Maar uitgerekend dat dashboard wordt dit jaar uitgefaseerd.
De commissie wil binnen vijf dagen uitleg van Meta hierover, met antwoord op de vraag hoe ze de zorgen van de commissie willen wegnemen. Als laatste noemt de commissie tekortkomingen in de manier waarop gebruikers illegale content op de platforms kunnen melden. De bron bij Europese Commissie benadrukt dat het niet zo is dat Meta niets doet. “We willen niet de verkeerde indruk wekken, maar er zijn nog altijd wel belangrijke tekortkomingen in het veilig houden van verkiezingen.”