De samenleving werd opgeschrikt door foto’s die op social media circuleren over de prijzen van aardappels. Op de schappen van een winkel staat een kilo aardappel geprijsd voor SRD 105,-. Minister Rishma Kuldipsingh van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (EZOTI) een reactie gevraagd, zegt dat de berichten haar ministerie hebben bereikt.
“We hebben inderdaad ook foto’s onder ogen gekregen waar we zien dat de prijs voor aardappel al over de SRD 100 zijn. Maar ik kan nog geen uitspraken doen als dit over de voegen is”, zegt Kuldipsingh in een reactie. In een bericht maakt haar ministerie bekend dat de prijzen van aardappelen en uien volgens de basisgoederenlijst niet meer dan SRD 56.80 voor 1 kg aardappelen moet zijn en voor uien SRD 71.20. Vorige maand maakte Kuldipsingh al bekend dat aardappel schaars zou zijn. Na bijna een maand is aardappel op de schappen te vinden, echter zijn de prijzen zodanig dat het de samenleving doet schrikken.
De reden voor schaarste is de slechte oogst die producenten hebben ervaren. Kuldipsingh had toen ook al bekendgemaakt dat zij een stijging voor aardappel kon verwachten. Maar dat de prijzen in de buurt bij de SRD 100,0 per kilo komen is niet correct. De EZOTI-minister blijft herhalen en aangeven dat het geen makkelijke taak is voor de controledienst om landelijk controle uit te oefenen op de prijzen in de winkels. “Met de weinige middelen die wij hebben, voeren wij controle uit. Mensen worden boos als ik een beroep doe op de samenleving om ons te helpen als het gaat om de prijzen monitoren, maar ik ga geen leugens verkondigen, het kan niet anders”, benadrukt Kuldipsingh.
Wereldwijd stijgen voedselprijzen en aangezien Suriname voornamelijk een importland is, blijven we niet gespaard van deze ontwikkelingen. “Daarom is het belangrijk om te werken aan onze eigen producten”, zegt Kuldipsingh. De afgelopen periode heeft haar ministerie genoeg werk verzet om de productiesector te ondersteunen. Vanuit het standaarden bureau is er bijvoorbeeld gewerkt aan etikettering en is er ook een SURGE project gelanceerd om ondernemers in hun bedrijfsvoering te begeleiden of te ondersteunen. “Zo alleen kunnen we de prijzen van ons voedsel wat omlaag brengen”, aldus Kuldipsingh.