De Universiteit van Suriname werd opgericht in 1966 en opende op 1 november 1968 officieel haar deuren. Sinds 17 oktober 1983 draagt zij de naam Anton de Kom Universiteit van Suriname, ter ere van de nationalistische vrijheidsstrijder Anton de Kom.
Op 1 november 2024 kwam de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS) samen in de Centrum Kerk voor de viering van haar 56ste Dies Natalis. Deze speciale gelegenheid bood een moment van reflectie, waarbij zowel de rijke geschiedenis van de universiteit als de prestaties en toekomstplannen werden belicht.
Suriname kende al in 1882 universitair onderwijs met de oprichting van de Geneeskundige School, waar studenten werden opgeleid tot arts. Eind jaren ’40 van de 20e eeuw volgde de Surinaamse Rechtsschool, die een juridische opleiding bood. Daarnaast bestonden er enkele para-universitaire opleidingen, zoals opleidingen tot landmeter, tandarts en apotheker, die op incidentele basis werden georganiseerd. Bij de herdenking van het eeuwfeest van de Staten van Suriname in 1966 besloot de volksvertegenwoordiging, in samenwerking met de regering van Suriname, een universiteit op te richten. De rechtspersoon Universiteit van Suriname werd ingesteld bij wet van 25 juni 1966 (G.B. 1966 no. 78, Universiteitswet) en de proclamatie vond plaats op 1 november 1968 in het toenmalige Theater Star. Sindsdien wordt 1 november gevierd als de Dies Natalis van de universiteit.
De bijeenkomst op de Dies Natalis begon met de presentatie van het verslag van het academisch jaar 2023-2024 door Shanti Venetiaan, de voorzitter van het bestuur van de AdeKUS. In haar toespraak reflecteerde ze op de voortgang die de universiteit heeft geboekt en op de uitdagingen die voor ons liggen. Vervolgens werd de Diesrede verzorgd door Wilco Zijlmans, docent aan de Faculteit der Medische Wetenschappen. Zijn betoog richtte zich op de rol van de universiteit in de samenleving en de noodzaak van voortdurende innovatie en aanpassing aan de veranderende wereld.
Minister Henry Ori van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur opende het nieuw academische jaar met een virtuele boodschap, waarin hij het belang van digitalisering en afstandsonderwijs onderstreepte. “Hoger onderwijs speelt een cruciale rol in de transitie naar een duurzame samenleving. Online- en afstandsonderwijs hebben een veel lagere milieu-impact dan traditioneel onderwijs, terwijl ze dezelfde onderwijskundige doelen kunnen bereiken”, aldus de bewindsman. Hij pleitte voor financiële prikkels om online onderwijs te bevorderen, zoals kortingen op cursusgelden en fiscale voordelen. Deze oproep voor verandering weerklonk sterk in de zaal, waar studenten en docenten zich gesterkt voelden in hun missie om onderwijs toegankelijker en duurzamer te maken.
Bestuursvoorzitter Venetiaan deelde ook de focus van de AdeKUS op digitalisering. Ze sprak over de mogelijkheid voor digitale inschrijvingen en de aanschaf van anti-plagiaatsoftware om de academische integriteit te waarborgen. Tevens werd de concept-universiteitswet ingediend en er is voortgang geboekt in de accreditatie van verschillende opleidingen. Voor het komend jaar staan onder andere een facelift voor de campus, de heractivatie van het Research & Development Fund en het updaten van procesbeschrijvingen op de agenda, wat een indicatie geeft van de voortdurende vooruitgang en ambitie van de universiteit.
Een hoogtepunt van de avond was de bekendmaking van de zeven best geslaagden van de verschillende faculteiten. De eer viel te beurt aan Manuella Derby, die haar meesterstitel in Surinaams Recht behaalde; Yigal Bergen, die cum laude afstudeerde in Geneeskunde; Chadisha Jabbar, afgestudeerd in Psychologie; Arantxa Lieveld, ook cum laude, met een Master in Petroleum Geoscience & Engineering; Rosita Leeflang, die haar Bachelor in Geschiedenis voltooide; Shofar Sno, eveneens cum laude, met een Bachelor in Natuurkunde en Angela Lachan, die haar Master in Education behaalde. Deze studenten zijn een bron van trots voor de universiteit en illustreren de kwaliteit van het onderwijs dat aan de AdeKUS wordt aangeboden.
De viering van de Dies Natalis markeerde niet alleen een terugblik op de successen van het afgelopen jaar, maar ook een inspirerende blik naar de toekomst van de Anton de Kom Universiteit van Suriname. Met een sterke focus op digitalisering en duurzaamheid, blijft de AdeKUS zich inzetten voor de ontwikkeling van hoogwaardig onderwijs dat aansluit bij de behoeften van de samenleving. De universiteit blijft zich inzetten om een belangrijke rol te spelen in de vorming van toekomstige generaties en in het bevorderen van kennis en innovatie in Suriname en daarbuiten.