Voetbalwedstrijden, en zeker ook grote toernooien als het WK voetbal, worden altijd speciaal gemaakt door mooie doelpunten, drama, maar vooral ook door bijzondere acties en hoogstandjes van individuele spelers. Er zijn verschillende supersterren en speciale talenten aanwezig op Qatar 2022 en iedere voetbalfan hoopt natuurlijk dat zij de dingen zullen laten zien die de geschiedenisboeken en highlight filmpjes zullen halen. Vandaag deel 2 van de bijzondere talenten op het WK
De Spaanse tieners: Ansu, Pedri, Gavi: Spanje
Ansu Fati, 20 jaar.
Voetbaltalenten schijnen op steeds jongere leeftijd hun doorbraak te maken in de hoogste regionen van het profvoetbal. Drie van de meest bekende voetbaltieners zijn aanvaller Ansu Fati en middenvelders Pedri en Gavi. Ze zitten alle drie bij de selectie van Spanje en ze kennen elkaar goed want ze zijn ook ploeggenoten bij het grote FC Barcelona. Van dit drietal speelt Fati het langst bij het eerste elftal van Barcelona. Hij verraste bijna eenieder, inclusief velen bij zijn club door, zonder te spelen voor het reserve elftal van Barca, met succes door te breken in het eerste elftal. Fati was toen 16 jaar en 298 dagen oud. Het ging daarna stormachtig en snel voor de aanvaller die zich in zijn spel onbevangen liet leiden door zijn eigen creativiteit. Een reeks lastige blessures hield Fati de twee vorige seizoenen langere tijd aan de kant, maar nu is hij gezond en bijna weer de oude. Hij moest het dit seizoen voorlopig doen met voornamelijk invalbeurten bij Barca. Maar, hij had, na ongeveer driemaal negentig minuten speeltijd, wel drie doelpunten gemaakt en drie assists gegeven. Daarom heeft de bondscoach van Spanje Fati, dit seizoen voornamelijk een reservespeler, toch meegenomen naar Qatar.
Gavi, 18 jaar,
maakte, ook op zijn zeventiende zijn debuut in het eerste elftal in het seizoen 2021 – 2022 en is sinds zijn introductie een vaste waarde voor Barcelona. Er zijn weinig tieners, die fysiek niet de grootste zijn, maar die met heel hun hart de meest venijnige duels induikt. Gavi komt soms bijna roekeloos over wanneer hij de bal wil terugwinnen. Noem het jeugdig overmoed, Gavi gaat altijd 200 kilometer per uur, ongeacht of het gaat om een Champions League of een La Liga wedstrijd, ongeacht of zijn directe tegenstander anderhalf maal groter is. Hij leerde een harde les toen hij in oktober zo hard een duel inging dat hij er een liesblessure aan overhield. Even was er de vrees dat hij met WK zou missen, maar de middenvelder herstelde snel en mag nu dromen van het spelen in een WK.
Middenvelder Pedri is 19 jaar maar heeft, sinds hij in het seizoen 2020-2021, op zijn zeventiende promoveerde naar het eerste elftal van Barcelona, een enorme dosis ervaring opgebouwd. Pedri is een hele speciale, een creatieveling, een kunstenaar die, ongeacht de belangen die op het spel staat, altijd voetbalt alsof het om niets meer gaat dan een leuke pot met vrienden op het achtererf. Voetbal wordt gewoon mooier, wanneer Pedri aan de bal is. Hij is zo bijzonder dat coach Enrique van Spanje hem tijdens Euro 2020 (gehouden in juli 2021 vanwege Corona) hem de rol van belangrijkste spelmaker gaf. Pedri is op zijn best als hij over het veld mag zwerven om de verbinding te maken tussen de verdediging en het middenveld en tussen het middenveld en de aanval. Hij kan scoren, weet makkelijk zijn persoonlijke tegenstander om te spelen, lost situaties op door zijn creativiteit en sublieme techniek te combineren en hij werkt altijd keihard. Niemand kan spelers als Pedri leren voetballen, hooguit kan een coach hem leren hoe te voetballen. Als trainer Enrique Pedri zijn gang laat gaan, kan het de artistieke maar gevaarlijke Spanjaarden nog mooier en dodelijker maken.
Joao Felix, 23 jaar, Portugal. Als de tijd aanbreekt voor levende legende Cristiano Ronaldo om te stoppen bij het nationale team van Portugal, zou hij dat kunnen doen met een gerust hart. Portugals nationale ploeg is sterker dan ooit, met meer toptalenten dan het ooit heeft gehad. Aanvaller/middenvelder Joao Felix, wordt, wanneer CR7 afzwaait, de speler die mogelijk het grootste deel van diens rol zal moeten overnemen.
Felix van het Spaanse Atletico de Madrid is een onvoorstelbaar goede voetballer en een lust om naar te kijken. Hij wil altijd naar voren, aanvallen en scoren. Tegen die achtergrond is Felix op dit moment een ietwat getergde voetballer. Hij baalt er heel erg van dat de coach bij zijn club, Diego Simeone, niet het vertrouwen schijnt te hebben om hem de vrijheid te geven die bijvoorbeeld Pedri wel krijgt bij Barcelona. Dat terwijl Atlético ruim 130 miljoen Euro, een clubrecord, aan Benfica betaalde voor de creatieveling in 2019. Vaker, dit seizoen, moest Felix starten als reservespeler en dan was de ontevredenheid meestal ook goed af te lezen van het gezicht van de middenvelder.
In een recente LA Liga wedstrijd tegen Cadiz bijvoorbeeld, in oktober, moest een zichtbaar geïrriteerde Felix invallen kort nadat zijn team op een 2-0 achterstand kwam. Hij reageerde zijn frustraties af door te voetballen zoals hij wilde en in vier minuten tweemaal te scoren om zo de stand, min of meer in zijn eentje, gelijk te trekken. Als deze sierlijke en gedreven middenvelder dit vuur, aangewakkerd door zijn frustraties, kan vasthouden en kan omzetten naar energie en creativiteit, is er een aanzienlijke kans dat Felix en niet Ronaldo, de grote ster wordt bij Portugal, tijdens Qatar 2022.
Kevin de Bruyne, 31 jaar, België. Hij is, al jaren, misschien wel de beste en meest complete voetballer van de wereld. Kevin de Bruyne is, als het gaat om puur voetbalvermogen, beter dan Lionel Messi en Cristiano Ronaldo. De intelligente middenvelder heeft niet die individuele aanbidding gekregen, die Messi en Ronaldo door de jaren ontvingen, waarschijnlijk omdat hij niet zoveel prijzen heeft gewonnen. De bescheiden de Bruyne is een speler van wie wel bijna altijd zichtbaar is hoeveel directe invloed hij heeft op het spel en de prestaties van zijn team en medespelers. Hij geeft zo vaak de beslissende pass of maakt de beslissende acties, die leiden tot doelpunten.
`De Bruyne kan bijna alles als de besten: aanvallen, verdedigen, passen, omschakelen, ballen veroveren, schieten, omspelen en scoren. Dat laat hij bijna elk weekend zien bij zijn club Manchester City, in de Engelse Premier League, waar hij al zeven seizoenen speelt onder Pep Guardiola, mogelijk de beste coach ooit in het clubvoetbal. België is onmiskenbaar afhankelijk van de Bruyne, als het ver wil komen in het WK. In 2018 in Rusland was hij de speler die zijn land, op weg naar de halve finale, wist te leiden langs onder ander andere Brazilië. De Bruyne scoorde eenmaal in die 2-1 kwartfinale overwinning. In de halve finale moesten de Bruyne en België het hoofd buigen voor latere wereldkampioen Frankrijk.
Het is altijd genieten van de rasvoetballer de Bruyne, die, gezien zijn leeftijd, misschien nog een WK zou kunnen meemaken. Maar voor een paar van zijn teamgenoten bij België, met wie hij samen de gouden generatie van dat land vormt, is Qatar 2022 vrijwel zeker hun laatste eindronde. Als deze groep nog een serieuze gooi wil doen naar de wereldtitel, de komende weken, zullen zij dat alleen kunnen met een de Bruyne in zijn normale uitstekende vorm. België dringt hopelijk ver door in het toernooi, want dat is een garantie dat voetbalfans, in het algemeen en die van België in het bijzonder, de kans krijgen weer te genieten van de elite level middenvelder Kevin de Bruyne
Luka Modric, 37 jaar, Kroatië. Arsene Wenger, de succesvolle oud-trainer van het Engelse Arsenal, zei ooit over Luka Modric, toen die naar Tottenham Hotspur zou gaan dat die te klein was om in het topvoetbal, maar in het bijzonder de Premier League, succes te hebben. Modric werd een belangrijke speler bij Tottenham, in de Premier League. Hij werd in 2012 gekocht door Real Madrid. Na het eerste seizoen werd Modric door fans benoemd tot slechtste aankoop ooit in de geschiedenis van de club. Dat goede coaches en fans het behoorlijk verkeerd kunnen hebben, valt jaren nu, later wel makkelijk af te leiden uit deze voorbeelden.
Vanaf het tweede seizoen in Spanje ontwikkelde Modric zich een tot sublieme spelmaker die uiteindelijk vijfmaal de Champions League won met zijn club en de 2018 WK-finale haalde met zijn land. Een paar maanden na het verliezen van de finale met Kroatië, tegen Frankrijk, werd Modric uitgeroepen tot FIFA-voetballer van het jaar. Hij had daarbij Lionel Messi en Cristiano Ronaldo verslagen. Beter dan Modric worden ze waarschijnlijk zelden. Op zijn 37ste is hij nog zo goed dat hij een hoofdrol speelt in Real Madrids geweldige 2021-2022 seizoen dat eindigt met de Spaanse en de Champions League titel.
De aanvoerder van Kroatië werkt altijd hard. Qatar 2022 wordt het laatste WK, heeft Modric al gezegd. Dat is dus nog meer garantie dat deze middenveld-motor alles zal geven op het WK. De kleine ‘grootmeester’ zat de afgelopen weken in een goede flow bij Real Madrid en zal zeker die vorm voor zijn geliefd nationaal elftal vasthouden. Wie weet, sleept hij Kroatië weer naar een finale. Op papier is het niet waarschijnlijk, maar wie met Modric aan zijn kant aan een wedstrijd begint, maakt altijd kans te winnen.
Lionel Messi en Cristiano Ronaldo: de superhelden gaan met WK pensioen. Wat valt er nog te zeggen over Cristiano Ronaldo en Lionel Messi dat niet al gezegd is? Zij hebben, één voetbaltijdperk leven gegeven op een manier die nooit eerder was gebeurd. Twee hoogst uitzonderlijke voetbaltalenten, die, tegen wil en dank, rivalen worden. Zij verschillen in sommige opzichten als dag en nacht, maar Messi en Ronaldo hadden elkaar nodig om de uitzonderlijke spelers te worden, die ze zijn geworden. Zij hebben beiden zo vaak en zo lang, de meest opzienbarende dingen gedaan dat fans soms vergeten dat het zij geen normale voetballers zijn. Voetbalfanaten, in letterlijk de hele wereld, genieten al langer dan tien jaar van de dubbele traktatie van de voetbalgoden.
Nu gaan de twee ‘superhelden’, beiden als aanvoerders van hun land, beginnen aan hun vijfde en laatste WK. Waarschijnlijk. Met supersterren weet je het nooit en sporters gaan nu veel langer door dan voorheen. Messi, 35, heeft zelf al aangegeven dat dit het einde wordt. Ronaldo, 37, nog niet. Als het gaat om het WK is er zeker één ding dat de twee genieën gemeen hebben: geen van hen is ooit wereldkampioen geworden. Garantie is ook dat maar één van de twee daar nog iets aan kan doen op Qatar 2022. Dat maakt ze dus, weer eens, directe rivalen.
Noch Argentinië, noch Portugal behoort tot de grootste titelkandidaten. Portugal heeft een, op papier, beter team en maakt, theoretisch, meer kans ver te komen. Maar, het huidige Argentinië van Messi, heeft leren compenseren voor de mindere individuele kwaliteit, met strijd en inzet. Wat voor zowel Messi als Ronaldo op het spel staat tijdens Qatar 2022? Een laatste kans om de grootste prijs te pakken met het nationaal elftal, en voor altijd degene te zijn die het wel won. Beiden zijn, bij leven al, legendes, maar misschien krijgt de ene een heel speciaal, extra hoofdstuk aan het eind toegevoegd.