“Er is verbetering te zien en de samenleving ziet dat ook”, zei DNA-lid Asiskumar Gajadien donderdag in het parlement tijdens de begrotingsbehandeling.
Gajadien gaf aan dat er na jaren sprake is van een begrotingstekort van 4 procent. Hij projecteerde dat de uitgaven van de staat in 2024 ongeveer SRD 60 miljard zullen zijn en de ontvangsten ongeveer SRD 53 miljoen, dus er is een tekort van ongeveer SRD 6.7 miljard, wat het begrotingstekort brengt op 4 procent. “Internationale instellingen prijzen dit aan, net als de samenleving, want er is koopkrachtversterking gegeven en er is verbetering te zien.”
De fractieleider van de VHP haalde ook aan dat al jaren door verschillende regeringen de staatsbegrotingen niet werden afgesloten, waardoor regeringen geen verantwoording hebben afgelegd, terwijl dit volgens de wet gedaan moest worden. Het Ministerie van Financiën en Planning, de Rekenkamer en de CLAD zijn al zover om begrotingen vanaf 2019 af te sluiten. Er zal ook hard gewerkt worden om de begroting van 2023 op tijd af te sluiten.
Gajadien vindt ook dat de regering meer geld moet halen uit de invoerrechten en vermogensbelasting en wilde weten wat de opbrengsten van de staat in 2023 waren uit de BTW. De regering wil in 2024 ongeveer SRD 4 miljard aan BTW innen, maar het DNA-lid wil weten of het doel in 2023 wel gehaald is. Hij merkte ook op dat de staat belangrijke overeenkomsten heeft gesloten met bepaalde landen in de olie- en gassector, maar er wordt heel weinig gedaan om de geschikte randvoorwaarden te creëren. “De infrastructuur moet aangepakt worden, anders zullen investeerders wegtrekken en kiezen voor andere landen.”
De parlementariër bekritiseerde nog eens de Open Markt Operaties (OMO) van de Centrale Bank van Suriname. “OMO” is een tijdbom voor de economie, want het percentage is weer aan het stijgen. “Daarom kan de inflatie, die aan het dalen was, weer gaan stijgen.” Hij vindt dat er een heffing moet komen op de beleggingen, zodat de staat ook eraan kan verdienen. “Het moet niet zo zijn dat alleen particuliere bedrijven er aan verdienen.” Hij zei dat de OMO geleidelijk afgebouwd moet worden. “Dit werkt niet voor ons.”