Om de communicatie met dove en slechthorende cliënten te verbeteren, volgt het personeel van de afdeling Zorgvervoer van het Nationaal Vervoerbedrijf (NVB) momenteel een training in Gebarentaal.
De afdeling Zorgvervoer van het NVB is dagelijks belast met het vervoeren van personen met een beperking naar onder meer scholen en dagactiviteiten. Onder deze cliënten bevinden zich ook doven en slechthorenden. Tijdens een teambuildingsactiviteit eerder dit jaar gaven medewerkers zelf aan dat zij hun communicatieve vaardigheden richting deze doelgroep wilden verbeteren. Op hun verzoek is daarom gestart met een training in Gebarentaal.
Directeur Fariyal Renfurm benadrukte tijdens de aftrap van de training op 2 april het belang van deze stap. “Er zijn regelmatig situaties waarin duidelijk wordt dat het ontbreken van kennis van Gebarentaal een barrière vormt. Denk aan een cliënt die een tas in de bus achterlaat of niet wil instappen, zonder dat duidelijk is waarom. Zulke momenten kunnen we met deze training in de toekomst beter opvangen”, aldus Renfurm.
Ze gaf aan dat het werken met mensen met een beperking specifieke vaardigheden vereist, en dat ook in Suriname de lat omhoog moet. “Internationaal en nationaal zien we ontwikkelingen op dit vlak. In de kleuterklas leren kinderen al Gebarentaal. Mijn zoontje laat me geregeld zien wat hij op school leert. Ik ben dan ook erg blij dat we als NVB deze stap zetten. En vooral omdat het initiatief vanuit het personeel zelf kwam”, aldus de directeur. Ze kondigde aan dat dit de eerste, maar zeker niet de laatste training zal zijn voor NVB-personeel.
Renfurm sprak haar waardering uit voor Bianca Graskamp, voorzitter van Stichting B’Art, Culture & Sport Empowerment, die onmiddellijk op het verzoek van het NVB inging. De stichting zet zich in voor mensen met een speciale hulpvraag en wil de communicatie tussen slechthorenden en de samenleving verbeteren.
Graskamp noemde het initiatief van het NVB prijzenswaardig, juist omdat Zorgvervoer dagelijks in direct contact staat met de doelgroep. “Goede communicatie is niet alleen essentieel, maar ook waardevol voor beide partijen”, zei ze. “Vanuit andere sectoren – zoals RGD-poliklinieken of het CBB – horen we regelmatig klachten van slechthorenden dat ze zich niet begrepen voelen. Soms moet er een tolk uit Paramaribo overkomen om dat op te lossen. Het is dus belangrijk dat medewerkers in dienstverlenende beroepen deze training volgen”.
De stichting verzorgde eerder trainingen in Para, Nickerie en Commewijne, onder meer voor medewerkers van Justitie en Politie, de Regionale Gezondheidsdienst en het onderwijs.